dimarts, de juliol 12

Gentoo...

Després de 2 intents fallits d'instal.lar aquesta distribució, finalment ho he aconseguit, bé, més o menys, perquè no està enllestit del tot. La víctima de les diverses proves d'instal.lació d'aquesta distribució ha estat un equip amb un Athlon64 3000+ (socket 939), 512MB de RAM (DDR400 i dual channel), una Radeon 9550 amb 256MB i un disc dur de 120GB de 7200 rpm IDE.
Els altres dos cops havia intentat fer la instal.lació des de "l'stage1", on en teoria es té el control més gran i la optimització del sistema és més gran. En el primer cop va fallar en el procés anomenat "bootstrap", en el segon cas, no va construir bé el sistema base. Així, en el tercer intent vaig fer la instal.lació des de "l'stage3", que en teoria és el més ràpid. Tot i així, si us decidiu a instal.lar aquesta distribució, tingueu en compte que necessiteu moooooolta paciència i moooooolt de temps.
Després de diversos problemes per crear el sistema base, vaig aconseguir que l'ordinador arrenqués amb Gentoo. Per fer això vaig trigar unes 3 hores i mitja. Segurament ara que ho he fet un cop trigaria menys, però en qualsevol cas és molt de temps.
Els problemes que vaig tenir estaven relacionats amb el procés final d'instal.lació, doncs s'ha d'editar el grub.conf i el fitxer /etc/fstab a ma, i a vegades el procés no és senzill si no segueixes les instrucciosn al peu de la lletra o tens una configuració lleugerament diferent a la explicada en el manual. Sorprenentment vaig trobar més fàcil la instal.lació i compilació del kernel que la configuració del grub i de l'fstab.
Però després d'aquestes 3 hores i mitja, no tenia res, només 4 utilitats de consola. Després s'ha d'instal.lar el servidor de les X i un entorn gràfic. Aquest procés el vaig iniciar ahir a la nit, i ha durat fins avui al matí.
Val a dir que esperava que el sistema de gestió de paquets que porta Gentoo (anomenat portage), seria el millor dels que havia provat fins ara (apt, yum, urpmi), però de moment no ho ha estat: a l'intentar instal.lar l'entorn gràfic d'escriptori gnome, ha fallat en diverses ocasions i he hagut de resincronitzar les fonts de programari 2 cops i reiniciar el procés. Suposo que per això ha trigat tant.
Tot i així encara tinc problemes: diversos errors a l'hora d'arrencar l'entorn gràfic, el gnome totalment en Anglès, i amb prou feines he tingut demps d'instal.lar un navegador.
Volia afegir l'OpenOffice però s'ha negat dient que el paquet està "Masked", que suposo que deu ser una forma de dir que està en fase "beta", o és "inestable".
L'entorn gràfic instal.lat (el gnome), és ràpid, però no he notat diferències espectacular en la càrrega d'aplicacions ni en general respecte altres distribucions modernes. L'avantatge que hi veig, és que un cop instal.lat només cal anar actualitzant el sistema i no caldrà reinstal.lar-lo cap altre cop, però ja ho veurem.
En definitiva, jo he tingut algun problema per instal.lar aquesta distribució, i això que ja tinc força experiència instal.lant altres distribucions (Debian, Ubuntu, Red Hat, Fedora, Mandrake, Mandriva...), i fa uns 3 anys que "remeno" Linux. Per tan no la recomanaria a algú que com a mínim no hagi fet unes quantes instal.lacions d'altres distribucions i no tingui una certa experiència fent anar la consola. Gentoo no és per a usuaris novells de Linux.
Jo només la recomanaria per a persones que tenen un ordinador potent, que tenen curiositat per aprendre una altra forma d'instal.lar linux força original, que no els fa res trencar-s'hi el cap, i que sobretot, tenen molt de temps per fer-ho. Tot i així s'aprenen coses interessants en el procés: les opcions del compilador, la forma amb què grub gestiona els diferents sistemes operatius, com editar alguns arxius bàsics de configuració...
Després de gairebé un dia d'haver-m'hi posat, encara em queda força feina arreclant els problemes que hi tinc i instal.lant més programari.
Si voleu una distribució fàcil i ràpida d'instal.lar val més que mireu Fedora, Mandriva, Ubuntu, i fins i tot Debian i "passeu" de Gentoo.
Ah, si després d'això encara en teniu ganes, us recomano que us baixeu el "handbook" d'instal.lació i el llegiu de dalt a baix abans de començar a fer la instal.lació, així sereu conscients de la enorme tasca a la qual us enfronteu.
Podeu accedir al "handbook" d'instal.lació de gentoo des d'aquest enllaç


1 comentari:

Jordi ha dit...

Moltes gràcies pels teu comentari Robert, de fet des que el vaig instal.lar que no m'ho he mirat més, però provaré això que dius.
Em sembla que la raó per la qual està en estat "masked", és que he fet servir la versió per amd64.