diumenge, d’octubre 16

Alternativa a Acrobat Reader.

El format PDF (Portable Document Format), és un format molt estès per distribuir documents en format digital i a través d'internet. En el cas del sistema operatiu GNU/Linux, tenim un excel.lent lector de documents en aquest format, anomenat "Evince", del qual en podeu trobar informació en aquesta pàgina.
En el cas de windows, el lector de fitxers PDF's més estès és Acrobat Reader. Darrerament tinc la sensació que aquest lector de PDF's (sobretot des de la versió 6), s'ha convertit en molt "pesat": triga molt a carregar-se i ocupa molta memòria i espai en el disc.
Fent una simple prova podem comprovar aquest fet. Per obrir un document de prova que he trobat en el meu ordinador, el qual ocupa 590KBytes, el Acrobat Reader triga uns quants segons a carregar-se i obrir el document, i un cop carregat ocupa més de 21MBytes en memòria.
També cal dir que el tamany del directori del PDF Reader d'Acrobat, ocupa 160MBytes! .
Després de fer una recerca per internet em vaig trobar un lector de PDF's anomenat Foxit PDF Reader, totalment gratuït, i amb un sol fitxer en format ZIP de només 1.2MBytes, que podeu descarregar d'aquest enllaç.
La veritat és que és un programa sorprenent, per usar-lo, només cal descomprimir el fitxer ZIP, obtenint un executable de tan sols 2.6MBytes que no necessita instal.lació. El primer cop que l'executem, s'obre de forma gairebé instantània, i obrint el mateix fitxer de prova que amb l'Acrobat Reader, ocupa en memòria 11MBytes (gairebé la meitat!).
He fet unes quantes proves i he obert uns quants fitxers PDF els quals es llegeixen sense problemes.
La veritat és que després de veure això, un es planteja com pot ser possible que per fer la mateixa funció bàsica el software d'Adobe ocupi fins a 80 cops més en el disc i consumeixi gairebé el doble de memòria!.
En anglès aquest tipus de programari que menja recursos sense límit aparent s'anomena "bloatware", terme del qual podeu obtenir més informació en aquest enllaç.
Crec que a partir d'ara m'ho pensaré 2 cops abans de tornar a instal.lar l'Adobe Reader... tot i que hauré de fer servir més temps aquest altre lector de PDF's alternatiu per assegurar-me que no hi trobi grans problemes.

2 comentaris:

Roberto Iza Valdés ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Roberto Iza Valdés ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.