divendres, de febrer 10

recomanacions de configuracions

Sovint els que ens dediquem a la informàtica, se'ns demana consell a l'hora de comprar ordinadors: els familiars, els amics, els companys de feina, els coneguts... tothom et demana consell a l'hora de triar els components per fer l'ordinador, o bé per demanar-te la opinió sobre una configuració. Motivat per aquest fet, he pensat que seria una bona idea de publicar una sèrie de posts sobre les recomanacions que faria per construir un ordinador per diferents necessitats.
Avui, començaré amb la configuració que proposaria per a un ordinador d'aquells que seria suficient per la majoria de la gent, que simplement fa anar paquets ofimàtics, navega per internet i poca cosa més. En la següent taula podeu veure els components que triaria per aquesta configuració, amb el preu aproximat obtingut d'una franquícia d'una cadena de botigues força famosa:


Pel què fa als components recomanats, el processador és un AMD sempron 2600+ de socket 754, un processador de baix preu però amb tots els jocs d'instruccions més avançats i més moderns, a part de suportar sistemes operatius de 64 bits. La placa base és de les més barates, però funciona perfectament, és estable i més que suficient per al conjunt. La tarja gràfica, una Ati Radeon 9250 l'he triat perquè té una bona qualitat en 2D, i a més té sortida per connectar 2 monitors. El disc dur de 80GBytes és més que suficient per a les tasques més bàsiques, i segurament ens en sobrarà i tot. La gravadora de DVD's és gairebé imprescindible avui en dia per poder transportar grans quantitats de dades, i a més són molt barates. La caixa inclou una font d'alimentació que si bé no és gaire potent, té potència de sobra per les necessitats d'aquesta màquina. El teclat i el ratolí són amb fils, i de certa qualitat, així ens estolviem els maldecaps d'estar pendents de si s'acaben les piles o no. El monitor, un TFT de 17 permetrà treballar amb aplicacions ofimàtiques i navegar per internet molt còmodament.
Pot ser que els preus tinguin alguna petita variació, però podem veure que per pocs diners (menys de 700 euros iva inclòs), podem muntar un ordinador capaç d'executar eficientment la major part de les tasques que farà servir qualsevol usuari habitualment. Sovint la gent té la percepció que un ordinador ha de ser car per tenir suficient capacitat per executar els programes que fa servir, però no és així.
En resum, tenim un ordinador que per molts pocs diners, és capaç d'executar tranquil.lament les aplicacions que els usuaris més habituals fan servir.


8 comentaris:

AlbertJB ha dit...

Bon treball. Només canviaria el tamany de la pantalla: una pantalla de 19' és ideal, sobretot per mirar pel·lícules. En fi, trobo lloable el teu weblog. Salut!

mai9 ha dit...

jo canviaria la botiga! xD hi ha una altra coneguda cadena de botigues que té el Sempron 2600 per 70€ amb iva inclos

(no he mirat tots els preus, però el Sempron és el k més t'estalvies)

Anònim ha dit...

Tota aquesta configuració està bastan bé, pero té un petit problema. Dic petit perquè, desde que treballo en una botiga d'informatica, m'he trobat.
Tothom vol el ordinador més "bueno, bonito y barato" i a més, que duri per els segles dels segles.
D'aquesta manera, jo sempre prefereixo recomenar, si els i és possible, alguna cosa no tan econòmica, pero que a la llarga s'ho estalvien.
Agafaria un AMD 3000 o un 64 3500. Ficaria 1 GB de RAM DDR. I la placa base una ASUS P4S800 o una ABIT A8N. Tot lo demés ho deixaria tal qual.
Això fa que pugi uns 150 € més, mes o menys i ens trobem davant d'un ordinador bastan més potent que l'anterior sense arribar a una barbaritat. xD

Jordi ha dit...

aljube: a mi particularment les pantalles tft de 19 no m'agraden, perquè són força més cares que les de 17 i la resolució és exactament la mateixa (1280x1024). Una de 20" si que potser valdria la pena (1600x1200), ara han començat a baixar una mica de preu, i l'any que ve estaran força assequibles.
mai9: els preus són una mica així orientatius perquè la gent tingui una idea. En la botiga aquesta on ho vaig mirar, el preu era de la versió inbox que porta un dissipador i un ventilador.
gryphus: un 3500+ potser serà una mica més potent que el sempron 2600+ (no crec que el guany real superi el 50%), però el problema és que és el gairebé el triple de car. I per l'ús que havia proposat 512MB de RAM són més que suficients. Avui en dia la màquina més barata té potència de sobra per executar les feines bàsiques, altra cosa és que el software l'aprofiti al 100%.

mai9 ha dit...

ara no sé si el k jo havia mirat era amb dissipador, em sembla que no. Però ara he mirat encara una altra botiga de St. Antoni i amb 'box' val 63,7€. I certament el preu d'un AMD Athlon 64 3500 és el triple.

El problema és que costa de comprar un Sempron perquè saps que és el de gama més bàsica, i com a mínim jo, de seguida em ve al cap comprar-los amb els Celerons, que per mi eren molt dolents. Els haurien d'haver dit "Semprin" i així sonaria a Centrino ;)

mai9 ha dit...

on dic "comprar-los" vull dir "comparar-los". scric massa rapid...

Jordi ha dit...

mai9: no sé si te n'adones que justament això de pensar que gamma baixa = dolent és el què volen aconseguir que pensem els departaments de màrketing i els venedors d'informàtica, i això en absolut és cert.
Jo trobo que no és gaire adeqüat pagar molts més diners per un increment de rendiment més aviat mins. I pensa que avui en dia un Sempron com el que he proposat està basat en la MATEIXA tecnologia que els Athlon64, i que per a usos bàsics, tenen potència de sobres.
A més els Sempron actuals s'escalfen poquíssim, i es poden overclockejar molt (2.5 GHz per aire no és estrany).
De totes maneres, si no t'acaba de convèncer aquesta configuració mira't el post més nou que he posat sobre una configuració mitjana. Però sigues conscient que si els fabricants de software vulguéssin aprofitar al màxim la potència dels ordinadors actuals, no caldria en absolut comprar ordinadors més potents que els més bàsics que hi ha a la venda.
Ah, i gràcies per les teves aportacions :)

mai9 ha dit...

Ja sé que els teus comentaris són força encertats, per això et llegeixo. Jo només comentava com es poden veure les coses des de fora. Per exemple, a una amiga li vaig recomanar comprar-se un Sempron enlloc d'un Pentium 4.