dijous, de desembre 21

Més sobre la absurditat de l'actual mercat de maquinari (targetes gràfiques i jocs per PC).

En l'article anterior, vaig comentar les darreres novetats sobre microprocessadors per a PC, exageradament cars, amb una qüestionable utilitat per a l'usuari final i amb uns preus i consums
astronòmics.
Sembla mentida, però hi ha un altre camp on això és encara més acusat.
L'evolució que han sofert les GPU's (Unitats de Procés de Gràfics), és a dir, els xips que incorporen les targes gràfiques ha estat espectacular, fins al punt que un d'aquests dispositius té una potència bruta molt superior a la de qualsevol microprocessador d'ús general que es faci servir en un ordinador qualsevol.
Però, malauradament, això ha suposat també, un increment espectacular del preu i el consum de les targes gràfiques de gamma alta.
El darrer exemple el tenim amb la darrera targeta gràfica de nvidia: la Geforce 8800GTX. Aquí la podeu veure:


Aquest "monstre" de les gràfiques, conté 128 processadors de píxels en paral.lel funcionant a 575 MHz, i 768 (!) MBytes de memòria del tipus GDDR3 funcionant a una velocitat efectiva de 1.8 GHz, unides a la GPU a través d'un bus de 384 bits.
Evidentment, avui en dia, és la més "potent" que existeix en el món del PC (en podeu veure un extens article aquí), però té uns costos elevadíssims.
En primer lloc, el preu: aproximadament uns 650€ , o uns 450 en la versió GTS (la versió retallada).
Després també cal tenir en compte el consum elèctric: amb més de 300 milions de transistors, no és difícil d'imaginar que aquest consum serà elevadíssim. De fet, pot consumir fins a 185 (!!) Watts. I això, és només la targeta gràfica. Si tenim en compte que en un sistema se n'hi poden encabir dues (fent servir la tecnologia SLI), que el microprocessador sol pot arribar a consumir 100W o més, que podem tenir fins a 3 o 4 discs durs i unitats òptiques, a part de molts ventiladors per tal de refrigerar correctament el sistema, no és estrany que es comencin a veure fonts d'alimentació d'1 KW.
És a dir, que a part del cost inicial, i , tenint en compte que el preu de l'energia elèctrica no para de 
pujar,  el cost de mantenir en funcionament un equip d'aquest tipus pot ser també, molt elevat.

Tota aquesta absurditat de consum, i preus disparats es produeix perquè hi ha una demanda, i aquesta demanda fa que els fabricants de maquinari enfoquin els seus esforços cap a aquesta direcció. I el fet que es necessitin aquestes potències tan brutals per "jugar", i hi hagi gent que es compri això, fa que els programadors de jocs, es tornin cada cop més i més "vagos", accelerant i retroalimentant el procés. De passada també s'evita que els programadors intentin optimitzar i exprimir el maquinari al màxim abans d'haver de demanar requeriments més alts.
Recordo fa molts anys, que et podies comprar una targeta gràfica de gamma alta per unes 30mil peles (uns 200€ de llavors), ara, amb això t'has de conformar amb una targeta gràfica de gamma mitjana, que no podrà executar tots els jocs a la màxima resolució i el màxim nivell de detall, tot i ser una quantitat de diners considerable.
En fi, esperem que algun dia, els consumidors se n'adonin i parin aquesta escalada de consums i preus, exigint més aprofitament del maquinari, amb consums i preus més raonables. Els consumidors podem influïr perquè això passi així, o continuar alimentant el "monstre". Estic segur que si no hi hagués demanda d'aquests "monstres", els fabricants de maquinari i els programadors aconseguirien obtenir molt millors resultats amb components molt més assequibles i amb molt menys consum energètic.