dimarts, d’abril 24

novetats linuxeres

Aquests darrers dies hi ha hagut força novetats en el món de GNU/Linux amb l'aparició de tres de les principals distribucions actuals, que resumirem en aquest post:

- Mandriva: Fa pocs dies ha sortit una nova revisió d'aquesta distribució orientada a l'escriptori amb paquets relativament moderns, i un sistema d'administració centralitzat molt bo (Mandriva control center). Inclou entre d'altres el Kernel 2.6.17, Xorg 7.2, OpenOffice 2.1, Firefox 2.0, Gnome 2.18, KDE 3.5.6. Per cert, de moment, la única distribució que funciona amb acceleració 3D amb la Radeon X1950 Pro que tinc.
Podeu descarregar les imatges del live CD (32 bits i 64 bits), i també les de DVD (32 i 64 bits).

- Debian: La nova versió estable de Debian (anomenada Etch), inclou el Kernel 2.6.18, KDE 3.5.5, Gnome 2.16, Firefox 2.0, Openoffice 2.0.4, entre d'altres. Podeu descarregar la imatge iso en CD (32 i 64 bits).

- Ubuntu: també ha sortit la darrera versió d'Ubuntu (distribució derivada de Debian), 7.04, anomenada "Feisty Fawn", que inclou kernel 2.6.20, Gnome 2.18, Openoffice 2.2, i Firefox 2.0.0.3. 
Podeu descarregar la imatge de CD per 32 i 64 bits.

Com era d'esperar, la distribució més "conservadora", és la Debian Etch, que conté com sempre, els paquets més antics (tot i que no són tan prehistòrics com amb versions anteriors), i Ubuntu és la que inclou paquets més actuals (en part això és una de les raons del seu èxit). En canvi Mandriva sembla que té el kernel més antic (degut segurament a que s'ha testejat millor el funcionament amb drivers propietaris de targetes gràfiques), però la majoria dels seus paquets són més moderns que Debian (tot i que no tan com Ubuntu.

5 comentaris:

Frank ha dit...

ee, feliç sant jordi.. encara que retrasat.. :P

Crec que al parlar de Ubuntu tindries que dir que porta el escriptori 3D Compiz de serie, i que es descarrega automàticament els codecs propietaris com mp3, divx etc.. apart que el kernel 20 aporta funcions noves a la virtualització..

Es nota que uso ubuntu? xDD

Jordi ha dit...

Gràcies :)

Jo no trobo rellevant parlar dels efectes 3D, perquè avui en dia totes les distribucions principals ho porten integrat.
I en la meva experiència, la que té millor suport per targetes 3D és sens dubte Mandriva, la única distribució que sembla funcionar correctament amb targes gràfiques d'ATI.
I per cert, la primera distribució que va incorporar millores en la virtualització integrades dins del Kernel va ser Fedora.
I si, es nota que fas servir ubuntu, els que el feu servir en sou uns grans fans, però jo no li trobo res d'extraordinari.

karasu ha dit...

Hola...

Doncs jo uso Ubuntu i amb ATI no he tingut cap problema. Això sí, amb el driver open source, perquè la útlima versió del propietari... peta per tot arreu.

El tema de virtualització si que tens tota la raó que Fedora va per davant amb el tema del Xen.

Ara, si que trobo important el tema de baixar automàticament drivers i codecs propietaris, sobretot de cara a l'usuari final. Quantes vegades sens que algú diu que linux no pot reproduir mp3? I després quan expliques tot el què han de fer per poder instal·lar els còdecs...

A més, siguem sincers, Fedora és bàsicament el terreny de proves de RedHat, en canvi Ubuntu es basa en Debian, garantia d'estabilitat.

Vaja, que jo vaig passar de Fedora a Ubuntu i estic la mar de content.

Però ja ho diu la sabiesa popular, per a gustos, distribucions.

Jordi ha dit...

Hola karasu :)

Doncs prova de fer servir una x1950 pro en ubuntu, i et quedes amb una pantalla... negra.
I vaig provar d'instal.lar els drivers propietaris de l'ati amb ubuntu... i ni acceleració 3D ni res de res!
Lo de l'automatix si que troob que està força bé, és una bona idea. Però sobre lo dels mp3, tampoc ho veig tan problemàtic, et baixes el real player, instales l'rpm i ja t'instala molts codecs.
Amb el flash player tb tens un paquet rpm que no costa gaire d'instal.lar.
Ah, i això de que després de les proves ho fa servir red hat... si, però també et pots baixar el cent os, que és red hat enterprise canviant el nom, amb actualitzacions, etc, etc...
I que jo sàpiga, Ubuntu està patrocinat per Canonical, que és una empresa amb ànim de lucre.
I jo continuo pensant que Ubuntu és lluny de tenir les eines d'administració gràfiques de Fedora, SuSE o Mandriva.
I pel què fa a l'estabilitat... tots els linux an servir el mateix kernel.

Punisher ha dit...

Joki, te recomiendo encarecidamente que pruebes el nuevo Windows Vista, en una de sus versiones , por el uso que le das puedes empezar por el modelo Basic, su comportamiento es excelente y sacarás muy buen provecho de él. Saludos.