diumenge, de setembre 9

Crònica de l'actualització del firmware del disc SSD OCZ Vertex 4

Actualment en el meu ordinador disposo d'un disc dur d'estat sòlid (SSD) OCZ Vertex 4 de 128GB,  on hi tinc instal.lat el sistema operatiu.
Després de llegir un article sobre els SSDs i les diferències importants de rendiment segons la versió del firmware del dispositiu, m'he decidit a actualitzar a la darrera versió per al meu disc SSD, i aquí us deixo una mini guia.
  • Fent una mica de recerca al google, he arribat a aquesta pàgina de suport, on s'ofereixen eines per a l'actualització del firmware d'aquest dispositiu, tan per a Windows com per a Linux. Com que l'eina per a Windows només es pot utilitzar en un disc dur que no sigui d'arrencada, només la podeu fer servir en cas que hàgiu arrencat des d'un altre disc. De totes maneres, pot servir per comprovar la versió del firmware del disc SSD, que en el meu cas era la 1.3 (força antiga i desfasada). Per tan, si feu servir el disc SSD com a disc del sistema (que és el cas més estès), us heu de descarregar la versió per Linux d'aquesta eina.
  • Aquesta eina d'actualització és, de fet, un cd autoarrencable basat en Linux, que prement un botó descarrega i actualitza el firmware per al disc SSD. També hi ha la opció de fer servir una memòria USB per arrencar amb aquesta eina.
  • Un cop s'ha arrencat l'ordinador amb el CD o l'USB, simplement premeu el botó de la barra d'eines d'actualització del firmware i si la xarxa està configurada, es descarrega i fa l'actualització de forma automàtica. Cal tenir en compte que si teniu una versió del firmware anterior a la 1.4, l'actualització es fa en 2 vegades: en el meu cas, de la 1.3 a la 1.4 i de la 1.4 a la 1.5, que és la darrera versió. Caldrà reiniciar dues vegades l'ordinador i repetir el procés dos cops en aquest cas. També és molt important que tingueu en compte que si feu l'actualització des d'una versió anterior a la 1.4, s'esborrarà tot el contingut del disc! . En aquest cas el més pràctic és fer una imatge de tot el disc,  per exemple amb l'eina clonezilla, abans d'actualitzar el firmware, per poder-la restaurar després d'haver fet l'actualització en pocs minuts.
  • Un cop acabat el procés, podem comprovar la versió del firmware amb l'eina d'actualització per a Windows, i comprovar que és la última, en el moment d'escriure l'article, la 1.5.
Després de fer l'actualització he fet una prova del rendiment fent servir PC Wizard 2012, i he comprovat que la velocitat d'escriptura seqüencial ha augmentat un 10%, la de lectura seqüencial un 61%, i la velocitat d'escriptura desde el buffer un 101%, mentre que la lectura des del buffer ha baixat un 9%, i la lectura aleatòria un 5%. En general, el rendiment del disc ha augmentat de forma força considerable només pel fet d'haver aquesta actualització, procés que s'ha dut a terme sense massa complicacions ni dificultats. Aquí en podeu veure una gràfica amb els resultats (les unitats en MB/s):