dissabte, de juny 17

Són necessaris 2GBytes de RAM?

Després de pensar-m'ho una mica ahir em vaig decidir per comprar un altre mòdul d'1GByte de RAM de la més normaleta (Kingston DDR a 400), per afegir-lo al mòdul 1'GByte del mateix tipus que ja tenia). Per tan, ara, el meu ordinador principal (un Athlon64 3400+) disposa de 2GBytes de RAM.
El preu aproximat d'un mòdul d'aquestes característiques és d'uns 90 euros amb iva, i darrerament no costen tant d'aconseguir com fa uns mesos (suposo que cada vegada es venen més).
Però realment són necessaris 2GBytes de RAM?
La resposta depèn de l'ús que es faci de l'ordinador. Avui en dia la majoria d'ordinadors ja porten 1GByte de RAM com a quantitat estàndard, i de fet, per la majoria d'usos més habituals n'hi ha de sobres (per als usos més bàsics pot ser suficient amb 512MB), però si acostumes a tenir moltes aplicacions obertes al mateix temps, i utilitzes programes d'edició de vídeo, programació en la plataforma .NET i jocs de darrera generació, com més RAM, millor.
Darrerament jugo força a un joc anomenat "Civilization 4", i en les darreres fases del joc, ell solet pot consumir més de 600 o 700MBytes de RAM, amb la qual cosa entre això, el sistema operatiu i programes residents, ja t'acostes ràpidament al Gigabyte de memòria RAM ocupada.
De fet, després de vàries hores jugant a aquest joc (cosa que qui l'hagi provat sabrà que és molt fàcil que passi), al sortir-ne, triga una bona estona a tornar a l'escriptori, perquè simplement no hi cap tot a la RAM, i ha de fer servir la tècnica de paginació (es descarrega de la RAM aquelles parts del sistema operatiu que no són necessàries, i hi queda només el joc o aplicació que s'està executant).
També m'havia succeït una cosa semblant (potser encara més), amb un altre joc que havia provat fa un temps anomenat FEAR: al sortir-ne t'havies d'esperar un minut ben bo abans no podies fer qualsevol altra cosa.
Per comprovar la efectivitat dels 2GBytes de RAM en comptes de 1, vaig carregar la partida del Civilization4 que tinc amb més ciutats, i mirant l'administrador de tasques en l'apartat de rendiment, tenia ocupats 1.1GBytes de RAM.
També vaig provar de carregar una partida desada del joc FEAR, i en aquest cas la quantitat de memòria ocupada només per el joc era de 900MBytes gairebé, i en total 1.3GBytes!
En tots dos casos, vaig notar que la paginació s'havia reduït força (ja no carregava constantment dades des del disc dur), i que en acabar el joc, el procés de tornar a l'escriptori era molt més ràpid.
Així doncs, per a alguns dels jocs de darrera generació comença a ésser convenient tenir 2GBytes de RAM, amb un augment de prestacions molt considerable en alguns casos. Però per a usos habituals, i jocs no tan exigents, 1GByte continua essent una quantitat de memòria RAM acceptable.

4 comentaris:

Quina creu! ha dit...

Això de la RAM és com les carreteres: tendèix de manera natural i inevitable a la saturació.

Jordi ha dit...

Tens tota la raó Jaume, tot i que jo des del 2002 que tenia el PC amb 1GByte de RAM. En part n'hi he posat 2, perquè penso aprofitar la resta de l'ordinador durant una bona temporada més (1 any i mig o 2 més ben bé).
De totes maneres, cada cop es tendeix a programar pitjor, i fer que els programes ocupin més i més ram. Suposo que ja va bé perquè així al final la gent acaba actualitzant el PC.

Quina creu! ha dit...

Psí no m'estranyaria gens que l'espavilat d'en Gates suborni els fabricants de sofware perquè facin els programes més voluminosos.

Canviant de tema, ara m'estic plantejant de comprar una estació de treball nova per la feina. Fa un any en vaig comprar una amb 2 Opterons 265 dual-core, que va de primera. L'alternativa dels Xeons en aquells moments era molt dolenta, però em sembla que ara la cosa està més igualada. El meu dubte és si tot i la millora dels Xeons encara continua sent més interessant optar per un sistema amb Opterons. Saps on podria trobar més informació?

Jordi ha dit...

Ostres jaume, deixa'm comptar, 2 processadors amb 2 nuclis cadascun = 4 nuclis, i ja estàs pensant en canviar la màquina? :O
Jo de moment em quedaria amb lo què tens, fins que intel no hagi tret les noves CPU's per sobretaula i servidor basades en el pentium m (que es diran core 2). I tot i així crec que amb 4 nuclis tant potents com els que tens, tens potència sobradíssima per una bona temporada (jo vaig aproximadament amb una quarta part, i també vaig sobrat).
Les noves CPU's d'intel no estaran disponibles fins a finals de juliol, i llavors suposo que hi haurà informació extensa a la seva pàgina web.