divendres, de setembre 15

LinKat 1.0

S'ha publicat la versió 1.0 de LinKat, la distribució de GNU/Linux promogut pel departament d'educació de la Generalitat de Catalunya. Us podeu descarregar les imatges ISO en CD o en DVD (live i instal.lació) des d'aquí.
Personalment només he provat la live cd, i hi he trobat alguns aspectes positius i d'altres de força negatius.
Per una banda disposa d'aplicacions força modernes i actuals (OpenOffice 2.0, Firefox 1.5, ...), a part d'una bona selecció de programes educatius, però per altra banda està basat en una distribució molt antiga publicada el 2004, que fa que inclogui un kernel molt vell (2.6.5), i un gestor de finestres molt vell també (Gnome 2.6).
La antiguitat del nucli (2 anys i mig gairebé) vol dir que en maquinari molt modern hi haurà molts dispositius que no funcionaran a la primera.
La feina de traducció és correcta i porta un manual en format PDF, però no permet fer consultes per temes ni per conceptes a l'ajuda. A part d'això trobo força qüestionable la inclusió de programari privatiu, com ara l'adobe reader, el flash player o el real player. No acabo d'entendre com pot ser que es parli de llibertat i programari lliure i al mateix temps s'inclogui programari privatiu. De fet, si llegim la llicència d'aquest programari privatiu no queda tan clar que es puguin hostatjar ni distribuir lliurement còpies del Linkat que inclouen aquest programari.
En definitiva, una molt bona idea, però una posada a la pràctica no tan bona.

2 comentaris:

Adagio ha dit...

doncs deixa bastant k desitjar aquesta distribució de la generalitat. A veure si la propera versió és molt millor, pq una distribució com aquesta és podria treure un bon profit xD.

Jordi ha dit...

La propera versió diuen que estarà basada en la SuSE 10.1, i suposo que anirà força millor que l'actual.