divendres, de maig 16

Fedora 9

Aquesta setmana s'ha publicat la versió 9 de la distribució Fedora. Aquesta és una de les distribucions més esteses, i que en aquesta versió té força novetats: inclou el nucli 2.6.25, el Gnome 2.22, el KDE 4.0.3, Firefox 3.0 beta5, OpenOffice 2.4, entre d'altres. També incorpora un nou gestor de paquets anomenat PackageKit (força més ràpid i eficient que en versions anteriors), una versió lliure de la màquina virtual de java (OpenJDK), actualització del serviror gràfic a XServer 1.5 (amb una millor automatització de la detecció i configuració de l'entorn gràfic), la capacitat de redimensionar particions, fins i tot les de windows (FAT32 i NTFS), i la inclusió d'una eina d'actualització via internet que permetrà passar de la versió 9 a la 10 i posteriors sense haver-se de baixar el CD o el DVD sencer. En aquesta versió també es permet d'instal.lar en un dispositiu USB, i arrencar des d'ell com si fos un Live CD.

Aquesta distribució es pot descarregar la imatge en DVD per a processadors intel i compatibles de 32 bits, per a l'arquitectura AMD64 (gairebé tots els ordinadors que es venen avui en dia), i també per PowerPC.
A més a més també podeu descarregar LiveCD's amb instal.lador inclòs, amb els entorns Gnome (32 i 64 bits), i KDE (32 i 64 bits).
L'he instal.lat al meu ordinador personal i en 2 de la feina, i no m'ha donat cap mena de problema, excepte que he hagut d'instal.lar el paquet de traducció de l'OpenOffice al Català perquè no l'instal.lava per defecte. Si us hi trobeu el nom del paquet és openoffice.org-langpack-ca_ES
També m'he trobat que no m'ha detectat ni configurat la tarja de so (una Sound Blaster XFi), però val a dir que això és més aviat problema de Creative que no ha publicat drivers decents per a Linux per a aquesta tarja de so.

1 comentari:

Voltaire- ha dit...

Hola company, veig que "has représ" el blog XD jo he représ el linux, ara mateix estic provant un Fedora 9 sobre VirtualBox.. estava buscant com configurar l'OO en català i mira... m'he torbat el teu bloc :D

Au... que vagi bé.