dimarts, de gener 20

Radeon HD4870 512MB

Fa poc, se'm va presentar la ocasió de vendre la targeta gràfica que tenia (una Radeon 4850 d'ASUS) a un bon preu, i he aprofitat per comprar-ne una de nova. Es tracta d'una Radeon 4870 amb 512MB també fabricada per ASUS. Les principals diferències entre la Radeon 4850 i la 4870 són:
- La GPU (Unitat de Procés de Gràfics), funciona a 750 MHz en comptes de 625.
- La memòria és del tipus DDR5, el què permet que funcioni a una velocitat efectiva de 3.6 GHz amb una amplada del bus de 256 bits.
- El sistema de refrigeració és força més avançat, i baixa gairebé uns 30º quan la tarja està en repòs, i uns 20 quan està funcionant a plena càrrega. En quant al soroll, com que la velocitat és regulable a partir dels mateixos drivers, es pot fer que funcioni sense fer massa soroll i al mateix temps mantenint temperatures més baixes que la 4850.
- Necessita dos connectors de corrent del tipus PCI-express en comptes d'un. La meva font només en té un de dedicat, però amb la targeta hi va un adaptador de molex a pci-express, i per tan, això no és cap problema.
Aquí en podeu veure una imatge:


En quant al rendiment, es fa difícil d'avaluar d'una forma sintètica amb alguna eina que tothom pugui emprar, cercant per internet, he trobat una eina que es pot descarregar lliurement anomenada Tropics demo, en la versió 1.1. Aquest programa fa un "fly-by" sobre unes illes tropicals amb unes textures força realistes, un entorn molt detallat i amb uns efectes de llum força espectaculars.
He provat d'executar la prova a dues resolucions, i he obtingut aquests resultats:


Podem veure, que a la resolució més baixa , sense filtre antialias, i amb un nivell de filtre de textures més baix , la diferència és més aviat petita, no arriba al 16%. Podriem considerar que això es correspon a un nivell mig-baix de detall amb els jocs actuals.
Però en canvi, quan augmentem la resolució de 1024x768 a 1280x1024, amb filtre antialias 4x, i un millor filtre de textures (anisotròpic 8x), la diferència es fa més evident, superant el 35%. Això es correspondria a un nivell de detall mig-alt amb jocs actuals. Això és degut al fet que la Radeon 4870, empra una memòria molt més ràpida, i que només s'aprofita amb nivells de detall i filtres activats.
Hi ha models fins a 1GByte de RAM de video, però no crec que s'aprofiti massa si no tens una pantalla de, com a mínim 24 polzades (la que tinc és de 22).
En definitiva, una molt bona targeta gràfica amb un rendiment excel.lent, amb un preu que ha anat baixant i ara es situa poc per sobre dels 200 euros.