dimarts, de juny 2

OpenSolaris 2009.6

Fa poc que he descobert aquest sistema operatiu anomenat OpenSolaris, promogut per Sun Microsystems. El què m'ha agradat d'aquest sistema operatiu és que té una llicència d'ús per a desenvolupadors, que malgrat no dóna les mateixes llibertats que la del programari lliure, permet descarregar i instal.lar aquest sistema operatiu sense cap mena de restricció en tots els ordinadors que desitgem.
La seva aparença és molt semblant a la de qualsevol Linux, perquè utilitza el GNOME per a l'entorn gràfic, amb un estil visual una mica diferent. A més utilitza un intèrpret de comandes BASH, i la majoria de comandes bàsiques que coneixem de Linux també funcionen amb OpenSolaris.
La diferència fonamental rau en el nucli del sistema, amb l'inconvenient que no suporta tan maquinari com el nucli de Linux, i és una mica més lent en general. Però també té l'avantatge del sistema de fitxers ZFS, totalment dinàmic, que permet la creació de volums lògics "en calent", d'snaphots (instantànies del sistema de fitxers que permeten desfer qualsevol canvi que s'hi hagi fet), i una millor tolerància als errors.
Podeu descarregar lliurement, la darrera versió 2009.6, que és vàlida tan per a sistemes de 32 com de 64 bits : el nucli del sistema detecta automàticament la capacitat del microprocessador i executa la versió adient.

2 comentaris:

Voltaire- ha dit...

caram! quines coses de llegir! i jo que pensava que solaris era una peli d'Sci-Fi...
pensava que havies agafat el codi font del güind'ous 7 i te n'havies anat a Sealand. Però veig que experimentes coses... per cert, has provat l'eyeOS?

Jordi ha dit...

Bé, a la meva feina sempre haig de provar coses noves per estar una mica al dia. Això de l'eyeOS, per mi no és un sistema operatiu, és simplement un conjunt d'aplicacions via web, tot i que en algun cas pot ser útil.