dimarts, d’abril 13

Novetats interessants de nVidia i AMD

Recentment s'han presentat dues novetats que considero força interessants en el món del maquinari. En primer lloc, el fabricant de GPU's (unitats de procés gràfic), nVidia, ha presentat la seva nova generació basada en l'arquitectura Fermi, mitjançant els models GTX480 i GTX470. Aquí en podeu veure una imatge:


Després de llegir-ne aquesta anàlisi de Techreport, la conclusió és que arriben tard (fa mig any que es van presentar les targetes gràfiques basades en la darrera generació de GPU's de AMD/ATI), no rendeixen gaire més, consumeixen força més energia i a sobre són més cares. En teoria les noves GPUs de nVidia incorporen noves prestacions que es podran aprofitar en el futur, però que encara no s'ha implementat en els jocs actuals. Tot i així això no justifica l'increment de preu i consum energètic, i de moment AMD no s'ha de preocupar massa per la possible pèrdua de vendes.

Una altra novetat interessant consisteix en la sortida a la venda de forma imminent dels microprocessadors AMD Phenom II X6, és a dir, un processador amb sis nuclis dins del mateix encapsulat, i que és compatible amb la infraestructura de sòcols d'AMD existents (socket AM3). No es coneixen massa detalls encara, però per 300€ o menys tindríem un processador de 6 nuclis a 3.2 GHz, amb 512KB de memòria cau de segon nivell per a cada nucli i 6MB de memòria cau de tercer nivell compartida per tots els nuclis (9MB en total). A més, quan la càrrega de treball només afecti a un o dos nuclis, el processador n'accelerarà la freqüència de forma automàtica, com una espècie d'overclocking dinàmic. Aquí en teniu una imatge:


Sembla que fa temps que s'ha abandonat la cursa dels GHz i la freqüència, i ara la cursa es concentra en incloure més  i més nuclis de procés dins del processador, augmentant al màxim el paral.lelisme. La inclusió de 6 nuclis de procés dins d'un mateix encapsulat hauria estat impensable fa uns anys, ara només falta que el programari aprofiti al màxim aquesta quantitat tan important de potència de procés.