dimecres, de març 31

El nou tema d'Ubuntu 10.04

Fa poc temps que s'ha presentat la versió beta1 de la popular distribució Ubuntu. Com que aquests dies un disposa de més temps lliure de l'habitual, he decidit de crear una màquina virtual amb VirtualBox per provar-lo (per cert, acaba de sortir la versió 3.1.6).
En aquesta versió d'Ubuntu, el canvi més significatiu és el tema per defecte, que utilitza un color gris fosc per a les barres de menú, del sistema i de les finestres. El fons d'escriptori ara té un lila-rosat, abandonant el típic color marró d'Ubuntu.
El tema en si et pot agradar més o menys, però això no és problema, perquè si no t'agrada la combinació de colors sempre se'n pot fer una de personalitzada.
El què és sorprenent d'aquesta versió, és el lloc on han situat els botons de control de les finestres, vegeu a la següent captura:


Resulta que els botons de control de la finestra estan situats a la part superior esquerra de la finestra activa, en comptes de la part superior dreta, com era habitual fins a la Ubuntu 9.10, i com és habitual en la majoria d'altres distribucions de GNU/Linux, i els sistemes operatius de la família Windows. De fet l'únic altre sistema operatiu que té els botons situats a l'esquerra és MacOS.
Però no només s'han limitat a canviar la situació dels controls, a més a més, han canviat l'ordre habitual d'aquests botons: en comptes de tenir minimitzar, maximitzar i tancar finestra, ara Ubuntu 10.04 proposa maximitzar, minimitzar i tancar.
Aquesta decisió ha provocat força polèmica, i de fet inicialment alguns dels usuaris d'Ubuntu la van considerar com un bug (una errada), però el senyor Shuttleworth (cap de Canonical, l'empresa que patrocina Ubuntu), va deixar clar que era una decisió de disseny, i que no corresponia a cap bug. Malgrat els usuaris han continuat protestant, Shuttleworth no els ha fet cas, i els ha deixat clar que Ubuntu no és una democràcia.
Jo veig alguns problemes en prendre aquesta decisió:
  • La interfície no és consistent : els botons de control de les finestres estan a dalt a l'esquerra, però el botó per tancar les pestanyes del navegador de fitxers (i també les pestanyes del navegador web), estan situades a la dreta com és habitual. És a dir: per tancar la finestra, s'ha de situar el ratolí a l'esquerra, i en canvi per tancar la pestanya a la dreta.
  • Per la gent que prové de Windows o utilitza altres distribucions és un embolic que fa alentir el treball amb les finestres, i costa força acostumar-s'hi. A més, és possible que degut a la proximitat del botó de tancar la finestra amb la primera opció de la barra de menús, hi hagi gent que tanqui la finestra accidentalment.
  • Les finestres semblen poc equilibrades: si es desplaça els botons de control a l'esquerra, s'hauria de situar el títol de la finestra a la dreta.
  • No he sabut trobar una manera fàcil de canviar la situació d'aquests botons de control.
En fi, ja veurem si acaben mantenint aquest canvi a la versió definitiva d'Ubuntu, però en qualsevol cas, jo cada vegada estic més content amb el canvi que vaig fer de passant de Gnome a KDE 4.4, que funciona ràpida i eficientment sobre el Fedora 12, i a més té un aspecte força més consistent i professional:



4 comentaris:

francesc81 ha dit...

conclusió: visca fedora (visc a fedora) Recupera't aviat!!

Jordi ha dit...

no, la conclusió és que visca KDE 4.4, i si no t'agrada Fedora, el pots fer servir amb Kubuntu, per exemple.
Avui torno a la batalla, gràcies!

francesc81 ha dit...

Bien, ja et trobavem a faltar!

Jordi ha dit...

hehe, gràcies! Jo també trobava a faltar l'activitat habitual i tornar a parlar amb vosaltres!