dilluns, de juliol 14

Actualització portàtil HP Pavilion dm1z (RAM+SSD)

Des del novembre del 2011, que tinc un portàtil, el HP Pavilion dm1z. 
És un portàtil relativament petit (11.6 polzades), amb unes prestacions moderades (una APU AMD E-350 amb CPU de doble nucli a 1.6 GHz, gràfics integrats Radeon 6310, 3GB de RAM DDR3, i un disc de 320GB).
Per tal de millorar les seves prestacions m'he decidit a augmentar la RAM de 3 a 6GB, i substituir el disc estàndard mecànic per un disc SSD de 128GB (un OCZ Vertex4 que provenia del PC de sobretaula).
Tot seguit podeu veure els passos que he seguit per fer aquestes millores.

Part 1 : ampliació de la memòria

Pas 1 : treure la bateria Pas 2 : treure la tapa protectora posteriorPas 3 : localitzar el mòdul d'1 GByte, prement les pestanyes que el subjecten cap fora


Pas 4 :  substituir el mòdul d'1GByte pel mòdul de 4GBytes. L'altre (el de colro blau), és de 2GBytes i per tan aconseguim el total de 2+4 = 6GB.


Pas 5 : pressionar cap avall el mòdul de memòria fins que encaixi en la nova posició


Pas 6 : comprovació del funcionament correcte de la memòria amb memtestPart 2 : Substitució del disc dur per un SSD

Pas 1 : amb la tapa fora, cal treure 4 cargols que subjecten la carcassa que subjecta el disc dins del portàtil:


Pas 2 : treure el disc dur del portàtil i treure els 4 cargols que subjecten el disc dur a la carcassa


Pas 3 : treure el disc dur antic i el cable que dóna l'alimentació i permet la transferència de dades del disc durPas 4: posar el disc SSD en la carcassa i connectar el cable d'alimentació i dades SATA


Pas 5 : collar els 4 cargols per subjectar el disc SSD a la carcassa


Pas 6 : colocar el disc SSD i la carcassa dins del portàtil


Pas 7 : collar els cargols que subjecten la carcassa del disc SSD al portàtilPas 8 : tornar a posar la tapa posterior protectora i la bateria.

Un cop acabat el procés, vaig decidir canviar el sistema operatiu : abans tenia el Windows 7 Home Premium de 32 bits, i ara per aprofitar al màxim els 6GB de RAM , hi ha instal·lat el Windows 8.1 Professional de 64 bits, perquè amb el Windows 7 només en podria aprofitar 4.
A més a més de poder aprofitar el doble de memòria que abans, el disc SSD accelera molt l'arrencada i la càrrega de programes: abans trigava gairebé un minut en acabar d'arrencar i arribar a l'escriptori, i ara triga menys de 20 segons.
El portàtil és una mica més lleuger, i en teoria la bateria dura més, al no tenir elements mecànics, tot i que haig d'acabar de comprovar aquest fet.