divendres, de març 11

la instal.lació de gambas...

Sembla que el títol és de broma, però no... Gambas significa (Gambas Almost Means BASic), és a dir, un entorn visual de desenvolupament de programes utilitzant BASIC. El què és sorprenent és que aquest entorn de programació funciona sota linux. Feia temps que cercava una forma senzilla de fer programes simples per linux, i no havia trobat res que fos fàcil ni senzill, per això em va sorprendre aquest entorn quan el vaig trobar.
Si teniu uns coneixements mínims de Visual Basic, de seguida podreu començar a generar aplicacions amb Gambas, doncs la sintaxi és molt i molt semblant. L'avantatge és que l'aplicació és totalment gratuïta al contrari que Visual Basic. La única "pega" que hi he trobat és que no disposa de gaire documentació a part d'un wiki a internet. Però suposo que ja anirà millorant el tema de documentació.
Pel què fa a la instal.lació he estat cercant rpm's per Fedora 3, però no n'he trobat cap que funcionés, de totes formes és relativament fàcil baixar-se el paquet en format .tar.bz2 i compilar-ho i fer la instal.lació. Si algú té ganes de provar, tot seguit poso aquí un mini manual de com fer aquesta instal.lació:

1. Hem de baixar el fitxer en format .tar.bz2 des de la següent pàgina web:

http://gambas.sourceforge.net/download.html

2. Un cop està baixat el paquet (en el moment d'escriure aquesta guia correspon a la versió 1.0.4), escrivim el següent per tal de descomprimir el seu contingut.

$ tar -jxvf gambas-1.0.4.tar.bz2

3. Ens situem al directori on hi ha tots els fitxers comprimits:

$ cd gambas-1.0.4/

4. Primer executem el procés de configuració de la compilació posterior (ara com a root):

# ./configure

5. Després de fer tot un seguit de comprovacions sobre les llibreries instal.lades en el sistema, el compilador, i altres aspectes, s'acaba el procés de configuració, hem d'iniciar el procés de compilació de l'aplicació amb la comanda make:

# make

6. El procés de compilació pot trigar diversos minuts. Un cop acabat, hem de fer el procés d'instal.lació amb la comanda següent:

# make install

7. L'aplicació s'haurà instal.lat en el directori /opt/gambas, i per executar-la, haurem d'anar al directori /opt/gambas/bin i escriure ./gambas

1 comentari:

mai9 ha dit...

per coses fàcils has provat el Ruby?