dijous, d’abril 21

cucs amb el win xp, reinstal.lació de grub.

Doncs resulta que el dimarts anava a dormir, i em va aparèixer una finestra a la pantalla, dient que el servei RPC hauria de reiniciar el PC, amb un compte enrere de 60 segons...
Ostres, vaig pensar, si tinc un router, només tinc els ports oberts que necessito i un antivirus resident...
Després vaig pensar, que aquest missatge és el que sortia quan l'ordinador és infectat pel worm (cuc) blaster, el qual explota una vulnerabilitat del servei RPC (Remote Procedure Call), però consultant la web de microsoft, podeu veure en teoria no afecta al Windows XP amb el Service Pack 2 que tenia instal.lats...
Em vaig baixar les eines per detectar i eliminar aquest cuc (i també el del sasser, per si de cas), però no va trobar res.
Aleshores què va ser? ni idea, però vigileu, tingueu un antivirus resident, i si pot ser un firewall sempre que treballeu amb windows. Potser ha aparegut algun cuc nou que explota el servei RPC de la mateixa manera que el cuc blaster, però encara no és detectat pels antivirus... ves a saber!
La única manera d'aconseguir fer funcionar l'ordinador era arrencant en mode a prova d'errades, vaig fer còpia de seguretat de les dades que no tenia en el disc dur usb, i vaig reinstal.lar el win xp, total, amb aquest ordinador en una hora ja ho tinc gairebé tot funcionant altre cop (si més no el més important).
Però hi ha un problema afegit: quan reinstal.les windows, normalment esborra la taula de particions, que quan tens un sistema amb arrencada dual (Windows i Linux, per exemple), és on es desa el gestor d'arrencada: et quedes sense gestor d'arrencada i sense Linux.
Com que no tenia ganes de tornar a reinstal.lar el Fedora, que utilitza el grub com a gestor d'arrencada, vaig fer una petita recerca d'informació i vaig trobar la forma de reinstal.lar el grub:

1. Arrencar amb un CD de Knoppix o bé amb el CD d'instal.lació de Fedora amb la opció "Linux Rescue".
2. Executar com a root, la comanda grub (en el CD d'instal.lació de Fedora, amb la opció Linux Rescue ho fa de forma automàtica), i el sistema ens mostra un prompt de la forma:

grub>

3. Ara hauriem de saber quina és la partició d'arrencada (si tenim una partició d'arrencada és aquesta, si no, la mateixa partició arrel), i en quin disc dur està situat. haurem d'escriure la comanda:

grub> root (hdn,m)

on n és el disc dur on tenim feta la instal.lació (0 pel primer disc dur, 1 pel segon disc dur), i m la partició on hi ha localitzada l'arrencada (0 si fos la primera, 1 si fos la segona...).
En el meu cas tinc una partició de /boot, que és la segona del segon disc dur, per tan, vaig haver d'escriure:

grub> root (hd1,1)

Amb el tabulador, detecta automàticament les particions possibles i el tipus de sistema de fitxers (habitualment la partició de boot estarà formatejada en ext3).

4. Un cop hem triat la partició d'arrencada amb la comanda anterior, ara cal instal.lar grub en la taula de particions del primer disc:

grub> setup (hd0)

5. Sortim de grub amb la comanda exit i reiniciem el sistema. Ens hauria de sortir ara el menú d'arrencada en què podem triar el sistema operatiu desitjat.