dimecres, d’abril 27

els antivirus, resolen o creen problemes?

Curiosa la pregunta oi? Se suposa que els antivirus han d'ajudar a protegir els ordinadors sobre els quals estan instal.lats d'amenaces externes, que puguin malmetre el funcionament o la informació continguda en aquests ordinadors. Per què dic això? Perquè de vegades no sempre s'acompleix, i ara m'explico:
El dilluns passat, en arribar de la feina, em vaig trobar un missatge de l'antivirus que tenia instal.lat (concretament Panda Titanium 2004), dient que revisés la configuració de la protecció automàtica. Bé, ho vaig fer, i no hi va haver manera de poder activar-la, la qual cosa em va començar a fer mala espina. Després de reiniciar, vaig intentar actualitzar manualment l'antivirus, ho vaig aconseguir, i vaig pensar que potser després d'una altra reiniciada es resoldran els problemes i podré activar la protecció automàtica de l'antivirus. Va ser un error: en reiniciar, em va sortir un error del programari dels drivers de la placa base, i el què era més greu: un missatge anunciant-me que el servei RPC reiniciaria l'ordinador en 60 segons. Ui ui ui... vaig reiniciar confiant en què el missatge desaparegués, i al contrari d'això, el missatge reapareixia de forma insistent cada cop que reiniciava.
Aleshores se'm va encendre la bombeta, i vaig recordar que m'havia passat el mateix la setmana passada, i que tot es va iniciar per un problema que s'havia iniciat amb l'antirivus. La setmana passada vaig prendre una solució "radical", reinstal.lant tot el sistema, però en aquesta ocasió vaig pensar: i si el problema és el mateix antivirus? És molt estrany que en 6 dies t'afectin 2 cucs desconeguts, i no em crec que aquest antivirus en deixi passar tants com això. Aleshores vaig decidir d'arrencar en mode a prova d'errades, i desintal.lar el Panda Titanium 2004. Després de fer això, vaig reiniciar, i "et voilà!" : l'ordinador funcionava perfectament!!!
Ostres! Resulta que el problema me l'havia creat el mateix antivirus, i no tenia res a veure amb cap cuc estrany que explota vulnerabilitats del servei RPC, ni tampoc dels forats de seguretat del Windows XP (que en té), ni res d'això!
I el què havia passat la setmana passada? Doncs era el mateix! Estic segur que si se m'hagués acudit la setmana passada de desinstal.lar el Panda Titanium 2004 no hagués hagut de reinstal.lar el sistema, i m'hagués estolviat 3 o 4 hores de feina.
El què trobo estrany és que he instal.lat el Panda Titanium en altres ordinadors i no m'ha donat mai cap problema, però és clar, el meu és un Athlon64 (cap altre ordinador on l'he instal.lat ho era), el què em fa pensar que aquest antivirus pateix greus problemes de compatibilitat amb aquesta plataforma (una mica llastimós, tenint en compte que és un programari de pagament, que no hagin fet les proves suficients en plataformes que tenen processadors d'intel). De fet és el primer programa que he trobat mai que és incompatible amb els processadors AMD. Suposo que en la versió de l'any vinent ja ho hauran arreclat, però jo de vosaltres no instal.laria Panda Titanium si teniu Windows XP amb el Service Pack2 i un Athlon64, val més no arriscar-se!. En aquest cas, veiem que un antivirus, de vegades pot provocar més problemes dels què prevé o resol.
Doncs bé, un cop passat aquest "tràngol", vaig començar a cercar una alternativa, i sempre que puc intento cercar alternatives gratuïtes. Al final la vaig trobar, un antivirus anomenat AVG Free Edition, que com indica el nom és gratuït, i el podem baixar d'aquesta URL:

AVG Free Edition

De moment no l'he testejat gaire, però sembla que disposa també d'actualitzacions gratuïtes, i que aquestes es poden programar. Veurem amb el temps si funciona prou bé.

2 comentaris:

Adagio ha dit...

Gràcies per avisar! jo tinc posat al meu athlon64 el McAfee amb totes les actulitzacions, però vaig pensar que algun dia d'aquets instal·lar el Panda per veure com funciona... però clar, millor que no! Esperaré l'any següent. Ah d'aqui pocs mesos el SP3 per WINXP

Anònim ha dit...

Hello - Great blog on most common computer viruses in australia in the past month. I also have a most common computer viruses in australia in the past month site that I think would interest your readers. Stop by if you get a chance