divendres, de novembre 11

l'absurditat dels preus de les targes gràfiques.

La cursa per obtenir la tarja gràfica més potent i ràpida en el món dels PC's sembla que no tingui fi. Fa anys que nvidia i ATi es barallen per superar-se mútuament, i de fet, el què ara s'anomena GPU's (processadors gràfics), és la part dels PC's que més ha incrementat el rendiment, molt més que per exemple els microprocessadors centrals.
Però si bé per un preu fix donat cada cop podem comprar més potència, no és menys cert que els jocs de darrera generació cada cop en demanen més, i no poden funcionar amb el màxim nivell de detall amb les targetes gràfiques de gamma mitjana. El problema és que les targes gràfiques de gamma alta, continuen incrementant el preu més i més.
El darrer exemple és el darrer producte de nvidia: la Geforce 7800GTX amb 512MB, amb el xip funcionant a 550MHz, i 512MB de memòria GDDR3 funcionant a 900 MHz (1.8GHz efectius), que donen el rendiment més alt de la història dels processadors gràfics.
Concretament, té una taxa d'emplenament de píxels de 13.2Gtexel/s, i una amplada de banda entre la GPU i la memòria de 57.6GBytes/s. Compareu aquestes dades amb per exemple els 4Gtexels/s i els 16GBytes/s que pot donar una VGA de gamma mitjana de nvidia com la 6600GT.
Aquest rendiment d'aquesta versió de la 7800GTX, possibilita executar els jocs de darrera generació a resolucions altíssimes (1900x1200) amb l'antialias (eliminació de vores punxegudes) activat a 4x.
L'únic problema és el preu que s'ha de pagar per tenir tot aquest rendiment: uns 800$, que es traduirà en uns 700 euros (unes 120000 de les antigues pessetes), i més si tenim en compte que d'aquí un any pel mateix preu hi haurà un model amb un rendiment força superior.
Realment, això de jugar amb el PC al màxim nivell s'està convertint en un luxe per a persones que es poden permetre de pagar uns 1500 euros cada any per tenir un PC a la última.
Trobo que és una absurditat pagar aquesta quantitat de diners per tenir aquesta tarja gràfica, i en general aquesta política de preus de productes de "gamma alta" que s'ha instaurat darrerament en el món del PC: 1000 euros per un processador o 800 per una tarja gràfica, quan pel preu d'un d'aquests components et pots comprar un ordinador sencer!
Jo m'he proposat de no comprar mai més una targeta gràfica de gamma alta, la darrera va ser una 9800XT que em va costar uns 500 euros, i al cap de mig any, els darrers jocs ja no funcionaven de forma correcta amb el màxim nivell de detal...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja fa temps que vaig desisitir a utilitzar l'ordinador com a videoconsola, perquè em sembla absurd gastar-me aquestes quantitats desorbitades.

Jordi ha dit...

tens tota la raó, però mentre la gent ho compri, seguiran pujant els preus, per aprofitar-se'n el màxim, i per això s'estan arribant a aquests preus absurds.