dilluns, de novembre 14

Mandriva Linux 2006.0

Finalment, després de 5 setmanes de la publicació de Mandriva Linux 2006.0 Official per als membres del club Mandriva, avui s'ha alliberat la versió "free edition", amb les imatges ISO per a la descàrrega, per tal de poder gravar-les en CD o DVD. Aquesta versió lliure, només inclou programari amb llicència GPL, i per tan no inclou ni reproductor de pel.lícules flash, ni drivers propietaris per a targes gràfiques de nvidia i ati, per posar dos exemples.
Com a novetats a destacar inclou Mozilla Firefox 1.0.6, gcc 4.0.1, httpd 2.0.54 (servidor web apache), KDE 3.4.2, MySQL 4.1.12, Openoffice.og 1.1.5rc4, PHP 5.0.4, Xorg 6.9cvs, gnome 2.10.1 i el Kernel 2.6.12, entre d'altres.
Podeu descarregar les imatges en DVD per la versió per intel i compatibles de 32 bits, o bé la versió per AMD64.
La veritat és que Mandriva havia estat la meva distribució favorita, i de fet, per algú que vol facilitat d'instal.lació i ús és ideal, però no acabo d'entendre aquesta política de "retindre" les imatges ISO de la versió lliure durant tantes setmanes: en les anteriors versions només s'havia d'esperar 2 o 3 setmanes i en aquesta darrera han estat 5!.
Suposo que és una estratègia comercial per tal d'atraure més membres al club i així assegurar-se més ingressos, però em pregunto si aquesta mena d'actuacions no disminueixen la base d'usuaris, que no està disposada a pagar per tenir aquesta distribució, però que en canvi, col.laboraria de gust amb altres aspectes (traducció a altres llengües, ajuda en el desenvolupament i prova de paquets...).
De fet no acabo d'entendre com una distribució que en la seva pàgina principal parla de llibertat, ens privi d'aquesta llibertat als usuaris que només volem descarregar la versió lliure sense suport tècnic ni manuals impresos.
Per aquesta raó darrerament m'estimo més usar Fedora, perquè fa públiques les imatges ISO per a la descàrregar el mateix dia que es publica, i és comparable en facilitat d'instal.lació i ús.
En qualsevol cas, és una bona notícia per als usuaris de Mandriva.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Mira que és difícil deixar-te comentaris, em sembla que en vaig deixar un i va desaparèixer, i l'altre que vaig penjar no va arribar a sortir, a veure si aquest "passa" :D

Anònim ha dit...

Potser només és una sensació personal, però crec que Mandriva esta perdent gas. Altres distros com Ubuntu o Fedora li estan prenent el lloc

Jordi ha dit...

coincideixo amb tu rap, sembla que darrerament entre la inclusó de paquets que encara no estan en la versió final, i aquesta absurda política de oferir les imatges i els paquets actualitzats als membres del club, estan perdent usuaris.
Una llàstima, perquè considero que és una bona distribució