dijous, d’octubre 29

Nous sistemes operatius.


Aquest mes d'octubre ha estat molt interessant pels que ens agrada provar diferents sistemes operatius.
Tot just fa una setmana, va sortir al mercat, la nova versió de Windows, anomenada 7 (o seven). Aquesta nova versió pretén superar la mala imatge que va provocar la versió anterior , anomenada Vista, degut a la seva lentitud (abans del primer service pack era molt lent copiant fitxers), al gran consum de recursos del sistema: ús de microprocessador, memòria, disc dur, i la impossibilitat d'instal·lar-lo en ordinadors més bàsics del tipus netbook.
Segons afirma Microsoft, ha millorat la interfície gràfica, ha arreglat problemes de seguretat, i ha millorat el rendiment, al mateix temps que s'han reduït la utilització de recursos del sistema, la qual cosa permetrà instal·lar 7 en ordinadors on abans era impossible, i on Microsoft havia optat per el vell XP.
Val a dir que ja està disponible el pegat per transformar la interfície de Windows 7 al Català a softcatala.org
Aquí en podeu llegir una crítica força completa.

Però aquesta setmana ens ha dut també la nova versió de l'omnipresent Ubuntu. De fet, en el món de GNU/Linux Ubuntu és tan present, que de vegades molta gent s'oblida que hi ha altres distribucions que en algun cas poden ser més estables, o més fàcils d'usar. Ubuntu ja no distribueix els CD's gratuïtament amb la mateixa alegria que feia abans, deu ser que el Shuttleworth (el cap de Canonical, l'empresa que patrocina Ubuntu),  ja no li queden tants milions al compte d'estalvi.
Sigui com sigui, Ubuntu és un sistema operatiu basat en Debian, que està orientat a l'usuari domèstic, amb una selecció força acurada de programes, i tot i no tenir unes excel·lents eines d'administració, és força fàcil d'utilitzar i instal·lar components multimèdia, com ara són els reproductors de pel·lícules flaix, mp3, divx, etc, etc. També permet instal.lar-lo en memòries flaix USB si així ho desitjem.

Pel què fa a detalls més tècnics, inclou el nucli 2.6.31, i aplicacions tan populars com el navegador Mozilla Firefox 3.5.3, o la suite ofimàtica OpenOffice 3.1.1. També inclou l'entorn d'escriptori Gnome en la versió 2.28.1
Podeu descarregar la versió de 32 bits (per a ordinadors més vells), o la de 64 bits, compatible amb tots els ordinadors que es venen actualment, i la majoria dels que tenen 2 anys o menys.