dissabte, de novembre 7

7zip


Recordo que fa temps intentava trobar la manera de "perllongar el període d'avaluació" de certs programes de compressió de fitxers com WinRAR o WinZIP. Però des que vaig descobrir l'existència de 7zip, ja no he tornat a fer servir ni instal.lar mai RAR i ZIP.

7zip és un programa molt útil que permet crear fitxers comprimits, i també descomprimir fitxers en una gran quantitat de formats, com els rar, zip, gzip, bzip2, i d'altres. A més a més es distribueix sota llicència GPL per la qual cosa ens el podem descarregar sense cap mena de restricció, i podríem fer productes derivats si així ho desitgem. Altres punts al seu favor, són que té la interfície traduïda al Català, i incorpora una prova de rendiment, que ens indicarà la potència del nostre ordinador a l'hora de gestionar formats de fitxer comprimits, creant-los, i descomprimint-los.

Fent les proves amb l'ordinador que utilitzo normalment a la feina i els 2 que tinc a casa he obtingut aquests resultats:


Taxa CompressióTaxa Descompressió
Sempron 3100+12951751
Athlon64 X2 5200+27665294
Core 2 Duo E840048025976

D'aquestes proves, es dedueix que és un programa optimitzat per a processadors de més d'un nucli, si el microprocessador del nostre ordinador disposa d'ells. Ho podem veure als resultats de l'Athlon64 i el Core 2 Duo que tenen més del doble de rendiment que el Sempron d'un sol nucli.

S'ha de dir que si hom utilitza el seu format propi (.7z), els ràtios de compressió són molt elevats, superant de llarg els fitxers zip, i també els fitxers rar.

Finalment, una altra opció molt interessant d'aquest programa és la capacitat d'encriptar les dades comprimides mitjançant l'algorisme AES-256, a partir d'una contrasenya que pot ser diferent per a cada fitxer comprimit.

Us el podeu descarregar des d'aquest enllaç.