dissabte, de gener 28

Sound Blaster X-Fi

Recentment he comprat aquesta targeta de so, per reemplaçar la Sound Blaster Live! que tenia des de fa uns anys. Ben bé, no sé perquè la vaig comprar, perquè em pensava que no notaria cap mena de diferència amb la Live. Però el cert és que la reproducció del so ha millorat força.
De fet, un cop instal.lats els control.ladors un pot escollir 3 modes diferents: mode entreteniment, mode de creació musical, i mode de jocs. En funció del mode escollit, el processador que porta incorporat, destina la seva potència de procés a uns determinats efectes o d'altres.
En la reproducció de música (sobretot els mp3), es nota una millora molt important en la qualitat sonora: a diferència de la Live!, no s'aprecia gens de soroll de fons quan es connecta a un amplificador amb certa potència (el que faig servir té 65W RMS per canal), i a més, la potència de sortida és més elevada. També es poden apreciar millor els diferents instruments, i els pots reconèixer individualment millor que amb l'anterior.
Però també presenta millores importants per als jocs: té una gran potència per a la generació d'efectes sonors, modificant la banda sonora del joc en funció de l'ambient, si el joc ha estat programat correctament per aprofitar aquest fet. De fet és compatible amb l'EAX 5.0, que es començarà a fer servir en els jocs dels propers anys. Aquí teniu una foto, perquè pugueu veure l'aspecte d'aquesta tarja de so (força gran, per cert):

dilluns, de gener 16

Fedora Core 5 test2

Avui s'ha publicat la segona versió de prova (anomenada test2) d'aquesta popular distribució de Linux, disponible per a 386, AMD64, i PowerPC. Com a novetats inclou el kernel 2.6.14, gcc 4.1, Gnome 2.13.4, KDE 3.5, Firefox 1.5, Openoffice 2.0.1, Mono 1.1.12, i una nova eina d'instal.lació i actualització anomenada "PUP", d'entre d'altres.
Podeu descarregar la imatge ISO en format DVD per a 386 des d'aquest enllaç, o bé la versió per AMD64 es d'aquest altre.
La tercera versió de prova, s'espera que es publiqui el 13 de febrer, i la versió definitiva el 15 de març.

dijous, de gener 5

Rendiment del Sempron 3100+ amb Realstorm 2004

Realstorm és un programa que genera un conjunt d'escenes amb càlcul de raigs de llum (raytracing), i mesura el nombre mitjà d'imatges per segon, per tal de tenir una idea del rendiment de càlcul pur del processador.
Podeu baixar-vos la versió 2004, des d'aquest enllaç. Si voleu comparar amb els resultats que he obtingut, simplement cal instal.lar el programa i executar-lo amb les opcions per defecte, després cal iniciar el "result browser" per tal de poder veure'ls.
He provat aquest programa amb el processador que vaig comprar recentment (el Sempron 3100+), i amb uns quants ordinadors més, i he obtingut aquesta taula:


Podem observar que amb aquest programa, obtenim uns resultats relatius semblants als que haviem obtingut amb el CPUMark 99. El Sempron 3100+ continua obtenint uns excel.lents resultats superant en un 80% a l'Athlon 1.4 GHz que tenia anteriorment (tinguem en compte que només funciona a 400 MHz més!). També veiem que obté uns resultats lleugerament superiors a l'AthlonXP 2800+, i que no queda massa enrere del Athlon64 3000+ malgrat tenir la meitat de memòria cau (256KB en comptes de 512), i tenir una control.ladora de memòria de 64 bits en comptes de la de 128 bits com la de l'Athlon64.
Evidentment, l'Athlon64 3400+ supera clarament als altres processadors, gràcies a la freqüència de funcionament força més elevada (2.4 GHz).
Podeu acabar de visualitzar més clarament els resultats en aquesta gràfica elaborada a partir de les dades de la taula anterior:


dilluns, de gener 2

Rendiment del Sempron 3100+ amb CPU Mark 99.

Recentment vaig comprar un processador Sempron 3100+ d'AMD i una placa base per l'altre PC. Tenia curiositat per saber quin és el rendiment d'aquest processador, comparant-lo amb altres processadors, que he tingut, tinc o que he provat.
El primer programa que he triat per fer aquestes mesures de rendiment, és el
CPU Mark 99 Aquest programa és molt simple: realitza una sèrie de càlculs i simula el funcionament d'unes quantes aplicacions bàsiques i ens dóna un índex. Aquest és un índex relatiu, i pren com a base un ordinador amb processador 486DX a 33 MHz, que tindria un rendiment unitari.
Per obtenir l'índex, solament heu de descomprimir el fitxer zip, i executar el fitxer amb extensió .exe. Després d'uns quants segons, mostrarà un nombre que és l'índex de rendiment.
Evidentment amb els ordinadors actuals, s'obtenen índex molt alts, com podeu veure en la següent taula:


I a partir d'aquesta taula, aquí teniu el gràfic elaborat corresponent:



Com podeu veure en el gràfic, l'increment de rendiment de processador pur, al canviar l'athlon a 1.4 per el Sempron 3100+ és molt important gairebé un 70% més. També podem veure que el Sempron 3100+ supera lleugerament en rendiment a l'XP2800+ (tingueu en compte que en el seu temps era un processador de gama alta) i té un rendiment gairebé igual al de l'Athlon64 3000+. Aquests resultats no estan gens malament, tenint en compte que el Sempron és força més econòmic que els Athlon64.
També he inclòs en la taula i el gràfic, el rendiment obtingut amb l'Athlon64 3400+, que evidentment, és el més alt de tots els processadors analitzats, concretament, supera en un 26% el rendiment del Sempron, però també s'ha de tenir en compte que quan el vaig comprar, l'Athlon64 em va costar gairebé el doble que el Sempron.