dijous, de desembre 22

ATi silencer (Artic Cooling)

Des del gener que tinc una ATi Radeon X800XT amb 256MB en format AGP 8x al PC principal (un Athlon64 3400+), i la veritat és que n'estic molt content, té un rendiment molt elevat i encara es pot jugar a tots els jocs de darrera generació amb un nivell de detall prou bo.
El problema és que darrerament el ventilador que portava de sèrie "rascava", i feia un soroll força desagradable.
Així que vaig començar a investigar si hi havia la possibilitat de canviar el ventilador per un de menys sonor i eficient.
Cercant per internet (què faríem sense google), vaig trobar que si que n'hi havia de sistemes de refrigeració específics per a targes gràfiques. De tots els que vaig veure, em vaig decidir per l'ATi Silencer 5, doncs totes les "reviews" que havia llegit eren positives, i es deia que tenia molt bon rendiment tèrmic, i feia molt poc soroll. Així que ho vaig encarregar i ahir em va arribar i ho vaig muntar (no va ser gaire complicat, per cert).
Un cop muntat, aquí teniu una foto on podeu veure l'aspecte re la tarja gràfica amb aquest sistema de refrigeració muntat:

Realment l'aspecte és una mica impactant. És força voluminós i ocuparà l'espai de l'slot AGP i el PCI contigu. Com podeu veure disposa d'un ventilador de grans dimensions, que xucla l'aire de l'interior de la caixa, el fa passar a través d'aquesta canalització de plàstic i l'expulsa per la part posterior de la caixa. Al lloc on hi hauria d'haver el primer sloc PCI al costat de l'AGP, heu de treure la placa posterior, i hi heu de posar una reixeta que porta el mateix sistema per tal que l'aire calent surti a fora.
Aquí la podeu veure un cop ocupa el seu lloc dins del PC:


Com podeu veure, ocupa un volum força gran dins de la caixa, per tan haureu d'anar amb compte si la voleu muntar: us haureu d'assegurar que teniu espai disponible dins la caixa, i que no hi ha res que obstaculitzi el flux d'aire que xucla el ventilador negre.
Pel què fa al rendiment d'aquest sistema, la veritat és que he quedat força impressionat, just abans de muntar aquest sistema, amb el dissipador/ventilador que portava de sèrie, vaig enregistrar una temperatura de 40º en repòs per al xip de la tarja gràfica (GPU), i després d'una bona estona jugant, i fent-la anar al màxim de la seva capacitat, la temperatura pujava a 50º. Doncs bé, després de muntar aquest sistema, en repòs la GPU tenia una temperatura de 32º, i després de fer-la anar una estona al màxim, la temperatura amb prou feines passava dels 40º (en concret, 42). És a dir, que la temperatura ha baixat aproximadament 8º!.
A més a més d'això tamé s'ha de tenir en compte que el nivell d'emissió sonora es força baix, i això sobretot es nota quan es fa funcionar la tarja gràfica al màxim de la seva capacitat: amb el conjunt de dissipador/ventilador de sèrie, s'accelerava el ventilador i feia força soroll, i en canvi amb aquest nou sistema, gairebé no es percep diferència en la quantitat de soroll que genera, que d'entrada ja és força més baix.
Per acabar, que tot i tenir un excel.lent rendiment, no té un preu massa elevat (em va costar 19 euros). Si teniu alguna de les targetes gràfiques compatibles amb aquest sistema, i esteu preocupats pel soroll que fan, aquesta solució és un sistema de refrigeració a tenir en compte.

3 comentaris:

Adagio ha dit...

Molt bé!! jo ja tenia pensat també un ATi silencer.. m'has convençut!

Jordi ha dit...

Si no recordo malament tens una 9800XT no?
Hauràs de vigilar el model exacte del sistema de refrigeració perquè cada model té una compatibilitat limitada.
Si no vaig errat amb la meva suposició del teu model de tarja gràfica, hauries d'escollir l'ati silencer 3. Aquí en tens la informació per assegurar-te'n.

http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=11

Malament no crec que et vagi, quan tenia la 9800XT a l'estiu s'acostava als 70º i feia molt soroll :(.
Ja em diràs el què si la compres.
Sort i bon nadal! :)

(Si

Adagio ha dit...

ok! gràcies ja veuré que faré! ja et diré alguna cosa. Bon nadal!!