dissabte, de desembre 17

Sempron 3100+

Recentment m'he decidit per actualitzar un dels PC's que tinc, que disposava d'un processador Athlon a 1.4 GHz amb 512MB de RAM. En principi volia obtenir un increment de rendiment prou important però sense gastar-m'hi gaire diners, així que vaig descartar un AMD Athlon64 que a més havia de ser en socket 939. Aleshores la única opció que em quedava era un micro que en teoria és de "gama baixa", i que s'anomena sempron.
Investigant una mica, he vist que hi ha semprons per a plaques per a socket a (com les de l'athlon i athlon xp), i n'hi ha per socket 754 com el Athlon64 3400+ que tinc en el PC principal. També he vist que hi havia diferències importants en les seves especificacions en funció de l'stepping (revisió) d'aquest processador: els primers estaven fabricats en tecnologia de 0.13 micres (ara ja obsoleta), no disposaven de registres de 64 bits, ni tampoc altres jocs d'instruccions com per exemple les SSE3 (extensió d'instruccions multimèdia).
I si això fos poc, saber una cosa tan bàsica com la freqüència de funcionament i la quantitat de memòria cau (cache), ha estat força complicat. Després d'una bona estona fent recerca per la xarxa, he sabut que el model 3100+ incorpora 256KB de cache de 2on nivell (a diferència dels altres que en solen tenir 128KB, i que a més funciona a una respectable freqüència de 1.8GHz, com la de l'Athlon64 3000+.
Aquí teniu una foto de l'encapsulat del xip, per tal que pugueu veure el seu aspecte:


En l'encapsulat del xip podeu veure el seu stepping: en aquest cas és el BX, que és el que ens garanteix que aquest processador pot executar qualsevol programa de 64 bits i té les extensions multimèdia SSE3. Aquest tipus d'encapsulat protegeix la "die" o nucli del processador, fa molt més difícil que es faci malbé, i reparteix millor la temperatura sobre tota la superfície metàl.lica. També facilita molt les coses a l'hora d'instal.lar el ventilador i dissipador.
Per acabar d'assegurar-me que aquest processador tenia les característiques que havia trobat a internet, he descarregat el programa CPU-Z, i l'he executar. Aquí teniu una captura:


Podem veure, que certament, tal com havia suposat a partir de la informació trobada per internet, aquest processador funciona a 1.8 GHz i té 256KB de cache de 2on nivell, a part dels 128KB habituals de primer nivell.
Un altre aspecte molt important és que està fabricat amb una tecnologia de 0.09 micres, i funciona amb un voltatge de 1.45V, fent servir el nucli anomenat "Palermo". Això implica que el seu consum energètic és baix, i que la seva temperatura de funcionament teòricament, és baixa.
Per tal d'assegurar-me d'aquest fet, he executat l'Everest Home edition 2.20 (que malauradament en la darrera versió ja no és gratuït), i he mirat a la pàgina corresponent als sensors, obtenint aquestes dades:


Propietats del sensor
Tipus de sensor Winbond W83627HF (ISA 290h)

Temperatures
Placa mare 28 °C (82 °F)
Processador 34 °C (93 °F)
Aux 26 °C (79 °F)
Seagate ST340810A 27 °C (81 °F)

Ventiladors
Processador 2637 RPM
Xassís 3184 RPM

Valors de voltatge
Nucli CPU 1.47 V
Aux 1.65 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 5.03 V
+12 V 11.73 V
-12 V 1.87 V
-5 V 2.54 V
Pausa en espera +5 V 4.99 V
Bateria VBAT 0.02 V
Debug Info F 40 35 FF
Debug Info T 28 34 26
Debug Info V 5C 67 CE BB C1 CC CC (01)

Podem observar que la temperatura del processador és de tan sols 34º, i això tenit en compte que en aquests moments estava funcionant al 100% de la seva capacitat!
També he fet mesures quan el processador en idle (sense fer res), i la temperatura ni tan sols superava els 30º, de fet, es quedava en uns 28º. Compareu això amb la temperatura a la que arriba el processador que tinc al PC principal (un Athlon64 3400+ basat en un nucli més antic, el newcastle), que arriba a gairebé 50º amb el 100% de càrrega.
Realment, pel preu que m'ha costar (uns 100 euros amb iva i el dissipador i ventilador inbox), és una CPU excel.lent, ser molt fàcil de muntar en la seva placa i amb el seu dissipador/ventilador (la placa, és una Asrock K8 Upgrade, de la qual ja parlaré en un altre post). A més, el rendiment obtingut també és molt bo, si tenim en compte el seu preu (d'això també en parlaré en posts posteriors).
Ja ho sabeu, si voleu un processador molt eficient, amb bon rendiment, amb un consum i temperatura de funcionament baixes, i amb un preu força assequible, no cal que us compreu un Athlon64, podeu comprar-vos un Sempron tranquilament: us haureu estalviat força euros i no crec que us decepcioni.

3 comentaris:

mai9 ha dit...

jo ara tinc un AMD Athlon XP 2800 i estava mirant si em comprava un pc nou. Estava mirant els AMD de 64 i els de doble nucli, però potser ja em val la pena canviar encara que agafi un Sempron, com ho veus? i perquè prefereixes el socket 754 abans k el 939?

Jordi ha dit...

home, doncs jo tenint un xp2800+ (que és un processador força potent), m'esperaria una mica, perquè a començaments d'any surt un nous socket d'AMD (m2 crec que es diu), per donar suport a DDR2, i els dual core baixaran força de preu.
Per tan, tenint una bona màquina com tens, oblida't del socket 754 i 939 i espera uns quants mesos més, potser a l'estiu ja estaran bé de preu els dual core amb el nou socket.

mai9 ha dit...

si, esperar-me als nous dual core és el k havia pensat fer. Encara que pensava esperar els nous dual core però comprar-me els antics k hauran baixat de preu.

Havia avançat el canvi de pc perquè la targeta gràfica que tinc de 32MB no dona suficient rendiment per dues pantalles, una de les quals és de 1920x1200. Però no vull gastar-me els diners en una targeta AGP nova perquè no la podria fer servir quan em canviés la cpu.