diumenge, de març 19

Fedora Core 5!!!!

Doncs si, en teoria la publicació oficial de la versió 5 d'aquesta distribució és demà, dia 20 de març, però si voleu ja us podeu descarregar les imatges ISO en DVD del mirror de RedIRIS, tant la versió de 32 bits com la versió de 64 bits.
De fet jo ja l'he baixat i ja l'he instal.lat en un dels 2 PC's que faig servir (té un Sempron 3100+, 1GByte de RAM , una ATi Radeon 9800 pro i un disc dur de 40gBytes), sense cap mena de problema ni incidència estranya.
L'instal.lador s'ha millorat i s'ha automatitzat, fent-lo encara més agradable a la vista i més fàcil d'usar i no he tingut cap mena de problema al fer la instal.lació. Difícilment un instal.lador pot ser més fàcil que el de Fedora (amb la possible excepció de Mandriva).
Un cop s'ha acabat el procés d'instal.lació (una mitja hora llarga), he reiniciat ja amb el nou Fedora. Per bé que és una versió més nova, no he apreciat que trigués més temps en arrencar que la versió 4, i un cop acabat s'arriba a la pantalla de login gràfic, que ha estat millorada estèticament, i on a més, podem triar la llengua d'inici de sessió des d'un menú.
Un cop arribat a l'escriptori, ens trobem una bona remodelació estètica, que li dóna un look més refinat fent servir més el color blau, i amb un nou logo per a la distribució.
Pel què fa als canvis no estètics, s'ha de dir que el nivell de traducció al Català de Fedora va millorant en cada distribució i ara ja disposa del Firefox i de l'OpenOffice en Català i amb el corrector ortogràfic de Català activat per defecte, cosa que no era així en les versions anteriors.
També disposa de les darreres versions de tots els paquets: Kernel 2.6.15, X.Org 7.0, Gnome 2.14, KDE 3.5, Firefox 1.5.0.1, OpenOffice 2.0.1...
A més a més, de tot això, val a dir que s'activa SELinux per defecte, augmentant la seguretat global del sistema, sense que hagi pogut apreciar una caiguda en el rendiment respecte les versions anteriors.
També disposar d'un nou gestor/actualitzador de paquets anomenat PUP en la interfície gràfica molt fàcil d'usar (tot i que encara no l'he pogut provar, perquè al no haver-se publicat oficialment, no hi ha cap paquet per actualitzar encara).
En definitiva, una excel.lent distribució (la meva preferida), que va millorant versió rera versió, i és que no té res a veure el Fedora Core 5 amb la primera versió de Red Hat (la 7.3) que vaig provar fa 4 anys, la evolució ha sigut enorme, i esperem que això continui així en el futur.
Ara només cal esperar que s'afegeixi en algun respositori l'XGL per Fedora... :D

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pues sip! molt be!!, però el vaig tractar d'intslar el un disc scsi DE 18Gb i el va omplir, y sabeu que va fer el instal·lador? es va penjar.... i despres no va ser capaç de fer res perque deia que la particio era dolenta..... Vaig aver de possar-lo en un sistema Bill Gates amb partition magic i aqui si que es va adonar que la particio linux era plena.

Aixó es mol tris perque fa que la gent perdi la confinaça amb el linux. Aquesta "desidia" en la programacio... Ah! amb 128Mb de ram va ser incapaç d'aixecar l'interface gráfic per l'instal·laciò.....

No nem be!

Jordi ha dit...

Devies tenir mala sort, jo he instalat fedora en discs SCSI, IDE i SerialATA en molts ordinadors i només m'he trobat problemes en un cas en un ordinador amb el disc SerialATA i la versió de 64 bits, tots els altres cops no he tingut problemes.
Per altra banda, les darreres versions de Gnome i KDE necessiten uns 256MB per executar-se amb certa comoditat, i de totes maneres sempre pots fer servir l'intal.lador en mode text i instalar un gestor de finestres més lleuger com ara l'XFCE. O també pots provar de fer servir alguna altra distribució especialitzada amb màquines amb pocs recursos.
Sort.