dijous, de juny 16

impressions sobre Fedora Core 4.

Ara mateix estic escrivint aquest post des de Fedora Core 4, després d'haver fet la instal.lació aquesta mateixa tarda. Pel què sembla aquesta distribució encara no suporta massa bé la meva tarja gràfica (una ATi Radeon X800XT), per la qual cosa he hagut d'utilitzar l'instal.lador en mode text. Tot i així és molt fàcil d'usar, igual que l'instal.lador amb mode gràfic, però sense poder usar el ratolí.
Un cop acabada la instal.lació, ha estat el moment de preocupar-me per la tarja gràfica. He iniciat el servidor de les X amb un servidor genèric (VESA), i he baixat els control.ladors més nous d'ATI per Linux des de la seva pàgina oficial. Realment el nou instal.lador d'aquests drivers facilita molt i molt les coses.
Un cop aconseguit això, he reiniciat l'entorn gràfic, i ja ho tenia tot funcionant.
L'entorn gràfic per defecte de Fedora 4 és Gnome 2.10, amb un tema renovat que s'anomena "clear looks". La veritat és que té un aspecte força "professional", diferent del que es feia servir fins ara que era el "blue curve". De totes maneres, es poden baixar i instal.lar gran quantitat de tempes pel Gnome.
Per altra banda, el rendiment ha millorat respecte a la versió 3, i les aplicacions s'inicien més ràpidament, segurament degut a l'ús del compilador GCC 4.0. El mateix sistema també s'inicia més ràpidament: amb menys temps s'arriba a la pantalla de login.

En general la selecció de paquets que inclou és molt recent, fins i tot inclou una beta de la versió 2.0 de l'OpenOffice, una mica prematur pel meu gust, doncs la interfície està en anglès. Tot i així he aconseguit instal.lar el diccionari en Català (només d'ortografia), usant el mateix mètode que vaig emprar per fer-ho sobre la versió 1.1.3 present en Fedora Core 3 i que vaig explicar en aquest post . De totes maneres, aquest aspecte suposo que es resoldrà quan surti l'actualització a la versió 2.0 final, i podrem disposar de tota la interfície en Català.
Un altre aspecte que he trobat millorat, és el gestor de paquets yum. Ara per iniciar-lo per primer cop no cal escriure una comanda per importar la clau GPG (com s'havia de fer en la versió inclosa en Fedora 3), si no que ja ho demana automàticament al fer el primer "update" o actualització del sistema. Aquesta eina també mostra més informació sobre el procés, i permet accedir a més quantitat de programari (que abans s'havia d'instal.lar amb una eina externa com ara APT).
De moment no he trobat cap problema, excepte amb una aplicació anomenada Celestia, que és un simulador del sistema solar. Suposo que els drivers d'ATI per Linux encara no deuen funcionar al 100% amb aquesta distribució tan nova. Serà qüestió d'esperar que es resolgui en versions posteriors.
Després de unes poques hores emprant aquesta distribució la impressió general és positiva, la evolució de les distribucions de Linux ha estat molt positiva en 3 anys fent-les molt més usables. Em pregunto com seran les distribucions de Linux d'aquí 3 anys més: jo crec que seran tan fàcils d'usar com Windows, i més fàcils de mantenir. Però això ja és un altre tema.

1 comentari:

Adagio ha dit...

M’ha agradat molt aquestes primeres impressions, sens dubte es pot treure bastant suc d’aquesta nova versió. Espero que els pròxims dies instal•li el Fedora Core 4, pel que fa a aquesta nova millora del gestor de paquets fa bona pinta.
Ufff tens tota la raó.. com serà? i Windows, serà "Open Source"?