Celestia és un programari lliure que fa una simulació en 3 dimensions del sistema solar i les estrelles més comunes dins del nostre ordinador.
Quan iniciem el programa, s'obre una finestra on apareix el nostre planeta, i a partir d'aquí podem moure'ns i anar a cercar qualsevol objecte del sistema solar (planetes, satèl.lits, estrelles, ...).
Quan tenim seleccionat un objecte, hi podem viatjar virtualment, i quan hi arribem, ens el mostra, ens dóna informació sobre aquest, i ens permet seguir la seva òrbita al voltant del Sol. A més a més, també permet accelerar el temps, per veure l'evolució, moviment de rotació, i translació dels diferents objectes del sistema solar.
A part d'això, el programa té un calculador d'eclipsis solars i lunars, i permet desar els "viatges virtuals" en forma d'imatges i vídeos.
Resulta molt interessant la possibilitat de crear i reproduir petits programes de guions (scripts), que permeten fixar-nos en un objecte o fenòmen astronòmic concret. Aquesta pàgina conté repositori d'scripts que us podeu descarregar, i en aquesta altra podeu trobar un tutorial molt complet per a la creació d'aquests scripts.
Respecte els requeriments de maquinari són molt baixos : n'hi ha prou amb un ordinador amb un processador a 1GHz, 512MB de RAM i una GPU amb 128MB compatible amb OpenGL. Per tan, qualsevol ordinador dels darrers 10 anys (i probablement més vell) podrà executar sense problemes aquest programa.
Aquí podeu veure una captura del programa funcionant, amb una imatge del meu planeta preferit, i un objecte Messier a la seva esquerra. Sabeu quin és?
En resum, un programa interessant, per aprofundir en els coneixements del nostre sistema solar i de l'univers, i entretenir-nos descarregant-nos, executant, i creant els nostres propis scripts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada