dimecres, de juliol 6

Instal.lació de la màquina virtual de java en Linux.

La màquina virtual de java (java runtime environment), serveix per executar els programes java. Aquests es poden executar des de pàgines web o en mode "offline". Però per tal de poder executar-los, primer cal instal.lar aquesta màquina virtual de java.
Per tal de portar a terme això en Fedora, haurem de seguir aquestes passes. Val a dir, que aquesta mini guia està feta utilitzant Fedora Core 4, i Mozilla Firefox 1.0.4. Per altres distribucions i navegadors, el procés pot variar lleugerament.

- Primer de tot, cal descarregar la màquina virtual de java des d'aquest enllaç
- Un cop baixat, hem de donar permisos d'execució al fitxer baixat amb la comanda següent:

# chmod a+x jre-1_5_0_04-linux-i586-rpm.bin

- Després procedim a la execució d'aquest paquet:

# ./jre-1_5_0_04-linux-i586-rpm.bin

- Se'ns presenta la llicència d'ús, hem d'anar prement retorn fins arribar al final, i després acceptar la lliència escrivint y (i enter). Això extraurà el fitxer rpm, i l'instal.larà automàticament

- Ara cal anar al directori de plugins del navegador que fem servir. En el cas de Mozilla Firefox, haurem de fer servir la següent comanda per entrar-hi:

# cd /usr/lib/firefox-1.0.4/plugins/

- Després hem de crear un enllaç simbòlic en aquest directori al fitxer libjavaplugin_oji.so, que està situat en el directori /usr/java/jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7/ amb aquesta comanda:

# ln -s /usr/java/jre1.5.0_04/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so ./

- Ara per assegurar-nos que funciona, anem al la opció "Edita", i "Preferències", i dins de la opció "Característiques Web", habilitem el java i el javascript.

- Per acabar, reiniciem el navegador, i podem comprovar que la màquina virtual de java funciona correctament anant a aquest enllaç
En el cas que la instal.lació hagi funcionat correctament, es mostrarà un missatge semblant al següent:

Congratulations. The latest version is installed on your system
Your Java configuration is:

Vendor: Sun Microsystems
Version: 1.5.0_04
Operating System: Linux
OS version: 2.6.12-1.387_FC4

I també sortirà una mena de nino ballant sota aquestes lletres :)

Val a dir que en altres distribucions i altres versions el procés és similar, però pot variar el directori de pluguins del navegador (en funció de quin és i quina versió), i també del directori on hi ha la llibreria
libjavaplugin_oji.so que pot estar en un altre directori si és una versió diferent.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jeje, ben vist aquest manual, ta molt currat el teu blog ;)

Per si hi ha algú que no usi fedora aqui hi ha el manual de debian i suse: http://bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=1964

Una tubi abraçadaaaaaaaaaaaa

Jordi ha dit...

En primer lloc, gràcies per a la teva aportació. Intento explicar les coses que postejo pas per pas, perquè qualsevol ho pugui reproduïr sense problemes.
Per cert, aquest "mini-howto", no només serveix per Fedora, serveix per qualsevol distribució actual amb suport per RPM (ara em venen al cap Mandriva i SuSE).
Per baixar el paquet per altres distribucions hauriem de baixar el paquet que no és el rpm, que està disponible en aquest enllaç:

http://jdl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=10149