dimecres, de juliol 27

Perill l'EFI s'acosta!

I això d'EFI vol dir "Extensible Firmware Interface", que forma part del "Trusted Computing". Bàsicament consisteix en una modificació de les actuals BIOS dels ordinadors, que permetria evitar la execució de programes sota determinades circumstàncies.
I quines serien aquestes circumstàncies? Doncs per exemple que aquest programa no tingués llicència original, parlant clar: que el programa fos pirata.
La iniciativa pot semblar poc dolenta en un principi, fins i tot positiva, fins que un comença a pensar una mica: què faran els milions de persones que es comprin un ordinador nou, i vulguin instal.lar la seva còpia pirata de windows? i de tot els seus programes?
Doncs no podran! S'hauran de comprar la llicència original o si no, no podran executar el programa en qüestió.
Però més enllà d'això... qui decidirà quin programari és executable i quin no? El programa amb llicència GPL serà considerat legal, o hi haurà inconvenient per executar-lo en aquestes plataformes?
Recordem que fa temps ja hi havia hagut alguna empresa (SCO), que va considerar que el codi font de GNU/Linux tenia parts copiades de les seves versions de UNIX, i que per tan no era legal. Per sort, aquestes demandes judicials no van donar cap resultat per SCO.
Però i si més endavant hi ha alguna empresa que aconsegueix declarar il.legal algun programari amb llicència GPL? Aleshores l'ordinador no el podrà executar?
El més preocupant és que a aquesta iniciativa s'hi han afegit els principals fabricants de programari i maquinari (Microsoft, AMD, Intel....).
Em sembla que tot plegat és un atac a la privacitat de la informació dels nostres ordinadors, i a escollir lliurement quin programari utilitzem.
Si voleu més informació, només cal que seguiu aquest enllaç.

2 comentaris:

Salvador Grifell ha dit...

Si l'EFI s'imposa anem arreglats. Ja sé que fer ús de programari pirata és il·legal, però només de pensar en els diners que m'hauria de gastar per pagar les llicències del meu windows, de l'office, del photoshop, del ... .

Si finalment aquest sistema s'imposa tots hi perdrem perquè ens serà del tot impossible econòmicament tenir tot el programari que utilitzem amb certa habitualitat amb llicència.

Jordi ha dit...

Jo crec que potser això ajudarà a que s'estengui l'ús de programari lliure. Tenint en compte que això no s'estendrà fins d'aquí uns anys, crec que amb l'evolució tan positiva que GNU/Linux està tenint, aleshores ja estarà preparat perquè la gent "normal" sense massa coneixements informàtics el pugui fer servir.
Potser en comptes de Windows haurem de fer servir GNU/Linux, en comptes de l'office, l'OpenOffice, i en comptes del Photoshop el Gimp, i...
ja m'entens.