En el post anterior he explicat alguns pensaments i experiències sobre aquest sistema operatiu, que correctament s'hauria d'anomenar GNU/Linux, però que gairebé tothom anomena Linux simplement. Jo, personalment, he instal.lat bàsicament 3 distribucions (i alguna de les seves variants): Red Hat/Fedora, Mandrake, i Debian. Ara us explicaré la meva opinió sobre aquestes grans distribucions:
- Red Hat va ser la primera distribució que vaig instal.lar, aquesta distribució ha evolucionat cap a Fedora (per als usuaris més habituals), i Red Hat Enterprise, per a entorns de servidors. Sempre ha estat força fàcil d'instal.lar, sense gaire maldecaps, amb una quantitat de paquets disponibles molt considerable (gairebé tota la base de paquets en format RPM està disponible). A més ha millorat amb el temps, utilitzant entorns gràfics cada cop més fàcils d'usar i més productius: actualment utilitza GNOME per defecte, que en la seva versió 2.8 és un entorn força polit (jo mai l'havia fet servir fins a instal.lar la darrera versió de Fedora i n'estic prou content). El problema inicial dels paquets RPM, s'ha anat resolent amb la introducció de l'eina yum, això, juntament amb l'actualització gairebé automàtica del sistema, fa que sigui ara mateix la meva distribució preferida. També hem de tenir en compte que la interfície i la majoria de programes que portal Fedora estan traduïts acceptablement al Català.
- Respecte Mandrake, és una bona distribució: té una gran quantitat de programari disponible (en format RPM), té un entorn gràfic basat en KDE força treballat, i compta amb unes bones eines d'administració ben centralitzades (el centre de control Mandrake). L'entorn gràfic de Mandrake, és en la meva opinió, el que té la millor traducció al Català. Pel què fa al tema de gestió d'aplicacions, incorpora l'eina urpmi, que ajuda molt en la instal.lació de paquets resolent normalment les dependències. La única pega que hi trobo és que les actualitzacions automàtiques del sistema no són tan fiables com en el cas de Fedora.
- Debian és la única d'aquestes distribucions que no està esponsoritzada o promoguda per cap empresa, però no per això deixa de ser una distribució dolenta. Ofereix una gran flexibilitat, permet instal.lar un sistema mínim només amb aquelles aplicacions que són estrictament necessàries per a l'ús que se li vulgui donar. És ideal per minimitzar el consum de recursos. Sens dubte el punt més "fort" de Debian és el seu gestor de paquets: l'eina APT. Aquesta eina, possiblement, és la millor de les eines de gestió de paquets, té la capacitat per resoldre gairebé totes les dependències i a més, amb ella, es pot actualitzar tota la distribució. La única pega és que a vegades, segons la configuració de l'eina, aquesta pot arribar a fallar en la realització de la seva tasca. Les altres "pegues" d'aquesta distribució, són una instal.lació complicada (aspecte que millorarà en la propera versió anomenada Debian Sarge), uns paquets molt antics en la versió considerada "estable", i la manca de centralització en les eines d'aministració del sistema.
- Una altra distribució que trobo realment útil és Knoppix: és una distribució del tipus anomenat "live-cd", que arrenca des de la unitat de CD o DVD, sense necessitar cap instal.lació en el disc dur. El primer cop que la vaig veure en funcionament vaig pensar "com pot ser possible això?". Més d'un cop he pogut salvar les dades d'un PC que no arrencava Windows amb aquesta distribució i un disc USB. També pot gestionar les particions d'un disc, creant-ne, esborrant-ne i modificant-ne el tamany. A vegades també és útil quan vols utilitzar un ordinador, en el que la instal.lació del sistema operatiu (windows, habitualment), està tan malmesa que la fa inusable.
- D'Ubuntu no us en puc dir massa, doncs vaig tenir problemes seriosos amb la instal.lació d'aquesta distribució, i no vaig tenir temps "d'experimentar-la". De totes maneres suposo que si funciona correctament no és una mala distribució, però pel què vaig poder veure, pot resultar conflictiu actualitzar tot el sistema a la versió de prova que encara no ha estat declarada oficial o estable.
- Sobre Gentoo, bàsicament he llegit coses, fins i tot el manual d'instal.lació, però de fet no l'he instal.lat mai en cap PC. Espero fer-ho aviat, doncs segons he llegit, la propera versió portarà un instal.lador gràfic que de ben segur farà animar a molta gent a provar aquesta distribució. De totes maneres, l'altre dia vaig parlar amb una persona que feia molt de temps que la usava i en provar Debian, em va comentar que la diferència de velocitat no era gaire apreciable, i que segons la seva opinió no valia la pena les esperes en les compilacions que s'han de fer de forma forçosa de tots els programes que es vulguin instal.lar.
1 comentari:
Uiuiui .... veig que m'estan criticant el meu estimat Gentoo!!! xDD
Com a ex-usuari de gentoo m'agradaria dir que és una distribució pesada i complicada d'instal.lar ja que per poder aconseguir un sistema complert calen 3 coses: Molta paciència,un pc potent i no tenir por a cagar-la varies vegades jejejeje,pero malgrat això animo a tothom que llegeixi aquest blog a que algun cop a la seva vida probi d'instalar-lo,ja que se n'apren moltissim.
Res més,qualsevol que vulgui alguna aclaració sobre gentoo pot trobar-me als desastrets.... estaré encantat d'assessorar-lo i de donar-li anims (que falta n'hi faran xDDDD)
Publica un comentari a l'entrada