dijous, de febrer 10

una altra instal.lació de Fedora, visca el yum! :)

Avui un company de la feina, ha dut el portàtil. Feia dies que em demanava que es volia instal.lar una distribució de Linux. Si heu llegit algun altre post, ja sabeu que ara com ara, la meva distribució preferida és Fedora Core Linux, així que avui he dut el DVD que vaig gravar amb la ISO de Fedora 3, i m'he posat amb el tema.
Com en tots els altres casos, la instal.lació s'ha completat a la primera. Aquesta és una altra de les raons per la que m'agrada més aquesta distribució: l'he instal.lada en 2 portàtils i 4 PCs de sobretaula i no he tingut cap problema en cap cas!.
Un cop instal.lada, i aprofitant la línia ADSL que tenim al centre de treball, he procedit a la actualització del sistema. Per tal de fer això només calen 2 passos:

1. Si és el primer cop que fem l'actualització (com en el cas d'una instal.lació nova), escrivim des de la línia de comandes (i com a usuari root):

# rpm --import /usr/share/rhn/RPM-GPG-KEY-fedora

2. Després només cal escriure la següent comanda per iniciar tot el procés d'actualització:

# yum -y update

Quan ha acabat de baixar tots els paquets (tot i tenir línia ADSL pot trigar un parell d'hores ben bones), s'instal.len les versions més noves dels paquets i aleshores només cal reiniciar l'ordinador perquè els canvis siguin efectius.
Hi ha un un parell de consideracions que caldria tenir en compte:

- Els paquets baixats amb l'eina yum, es situen en el directori:

/var/cache/yum/updates-released/packages


- Pot ser que aquesta eina ens baixi una versió més nova del kernel. En aquest cas, la millor opció és comprovar que amb la versió més nova instal.lada tot funciona correctament després de reiniciar, i després esborrar la versió vella. Per exemple, en la primera actualització ens trobarem que tenim 2 versions del kernel:

kernel-2.6.9-1.667
kernel-2.6.10-1.760_FC3

Si després de reiniciar tot funciona bé amb la versió més nova (la 2.6.10-1.760 en el moment d'escriure aquest post), podem eliminar el kernel vell amb la següent comanda:

# rpm -e kernel-2.6.9-1.667

L'eina yum, a més a més serveix per cercar paquets o per instal.lar un paquet concret. Per exemple, per buscar un paquet anomenat "thunderbird" (un gestor de correu), escriurem:

# yum search thunderbird

El sistema ens respondrà de la forma següent:

thunderbird.i386 0.9-1.fc3 updates-released

Matched from:

thunderbird

Mozilla Thunderbird mail/newsgroup client

Mozilla Thunderbird is a standalone mail and newsgroup client.

http://www.mozilla.org/projects/thunderbird/

Per instal.lar aquest paquet, només cal escriure:

#yum install thunderbird

Això ens afegirà el paquet a la base de dades de paquets instal.lats, i també al menú de programes de Fedora.

Si volguéssim eliminar aquest paquet, només caldria escriure la comanda següent:

#yum remove thunderbird

No és pas gaire complicat oi? A més he fet ja moltes actualitzacions amb aquesta eina i sembla força fiable, doncs en tots els casos l'ordinador ha continuat funcionant normalment, però amb els paquets actualitzats.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Joki,
Gràcies per l'informació.
m'he comprat un AAO amb linpus i no ve DicOOo.sxw ni el paquet de català, em podries sisplau indicar-me com pogué fer-ho.
Gràcies anticipades